Maatregelen m.b.t. het coronavirus

update: 16/09/2021

 

Beste patiënt,
Beste bezoeker,

We geven op deze pagina de meest recente informatie en maatregelen mee om jezelf en onze patiënten maximaal te beschermen tegen een mogelijke COVID-19-besmetting.
De afspraken op deze pagina vervangen de op de website courante richtlijnen rond bezoekregeling, consultaties en opnames.

 

Situatie op de dag van vandaag
Alle patiënten die COVID-positief zijn, zijn opgenomen op aparte afdelingen, die strikt gescheiden zijn van de afdelingen waar onze andere patiënten verblijven. Ons ziekenhuis is veilig om de nodige medische zorg te krijgen. 

 

Een opname of consultatie in het ziekenhuis?
Ziekenhuizen zijn veilige plekken om medische zorg te geven. De COVID-zorg wordt duidelijk gescheiden van de reguliere zorg en in het ziekenhuis zijn heel wat aanpassingen gedaan om jou op een veilige manier te ontvangen en de nodige zorg te geven. We vragen jou om deze richtlijnen heel correct op te volgen, om zowel jezelf, andere patiënten en onze medewerkers te beschermen.

Heb je koorts, ademhalingsproblemen daags voor de consultatie of werd je recent COVID-positief getest? Neem dan contact op met het ziekenhuis via 03 880 90 11 (campus Rumst) of 03 890 16 11 (campus Bornem).

 

Screening voor alle opgenomen patiënten 
Ook al ben je reeds gevaccineerd tegen COVID-19, toch word je vóór jouw opname nog gescreend. Door het vaccin word je niet meer ziek, maar kan je nog wel steeds drager zijn van het virus en dus mogelijk anderen besmetten. Door elke patiënt te screenen, zorgen wij voor een veilige ziekenhuisomgeving voor alle patiënten.

 

In- en uitgang campus Bornem (regeling vanaf 20/09/2021)
De Kasteelstraat en de binnentuin op campus Bornem zijn opnieuw in- én uitgang.
We vragen natuurlijk om de nodige afstand te bewaren, zo zorgen we voor elkaars veiligheid!

 

Een mondneusmasker voor elke patiënt, begeleider en bezoeker (regeling vanaf 20/09/2021)
Er wordt aan het onthaal geen chirurgisch mondmasker meer uitgedeeld. Wij geven de voorkeur aan een chirurgisch mondmasker, maar als je een stoffen mondmasker draagt, word je niet verplicht aan het onthaal een chirurgisch masker te kopen.

Zorg ervoor dat neus én mond overal en altijd bedekt zijn: in de gangen, in de wachtzaal en in de consultatieruimte. Zo bescherm je jezelf, andere patiënten en onze medewerkers!

 

Een consultatie of (dag)opname? 1 begeleider toegestaan!
Kom bij voorkeur alleen naar het ziekenhuis, maar indien je dit wenst is 1 volwassen begeleider toegestaan.

Als begeleider moet je wel aan volgende voorwaarden voldoen:

 • je draagt mondmasker en draagt dit correct
 • je voelt je niet ziek of hebt geen symptomen
 • je houdt je aan de hygiëneregels en social distancing

 

Ik wil op bezoek komen in het ziekenhuis. Mag dat? (regeling vanaf 20/09/2021)
bezoekersregeling 16/09/2021

 

Ik wil een familielid wat spullen brengen of vuile was ophalen. Kan dat?
Je kan spullen voor een familielid opgenomen op een COVID-afdeling afgeven in de inkomhal van het ziekenhuis, in een afgesloten zak. Op deze zak kleef je een etiket met duidelijke vermelding van naam én geboortedatum. Schrijf (indien gekend) ook het kamernummer op het etiket. Geef geen geld, waardevolle of breekbare voorwerpen mee. 2x per dag bezorgen we deze op de afdelingen.

Vuile was wordt elke dag vanaf 15:00u klaargezet in een afgesloten ruimte in het onthaal. Je kan deze dagelijks komen afhalen tussen 15:00u en 19:30u.

Opgelet: wassen van kledij gebeurt minimum op 60 graden. Was je handen grondig als je de was in de wasmachine hebt gestoken. 

 

Kinderen in het ziekenhuis??
Sommige patiënten of bezoekers brengen hun (klein)kinderen mee naar het ziekenhuis wegens geen opvang… De COVID-richtlijnen laten dit echter niet toe! Kom je als patiënt naar het ziekenhuis, dan mag je maximum 1 volwassen begeleider meenemen.

We moeten deze maatregelen strikt opvolgen om de 1,5 meter te garanderen, zowel in de gangen als in de wachtzalen. Moet je naar het ziekenhuis komen, zorg dus voor opvang voor jouw (klein)kind.

Een uitzondering zijn natuurlijk de kindjes die op consultatie moeten komen bij de pediaters.

 

We zorgen voor psychologische ondersteuning voor onze opgenomen COVID-patiënten
Het bezoekverbod is voor onze COVID-patiënten geen gemakkelijke situatie… We beseffen dat een luisterend oor zeer belangrijk is, zeker voor patiënten die langere tijd gehospitaliseerd zijn en moeilijk contact kunnen maken met hun naasten. Zij bevinden zich immers in een niet-alledaagse en onzekere situatie en kunnen wat extra ondersteuning gebruiken.

We voorzien daarom psychosociale ondersteuning voor deze patiënten. Onze psychologen gaan dagelijks rond op de afdelingen en brengen een bezoekje aan patiënten die dit wensen.

We stellen op beide campussen iPads ter beschikking, zodat onze patiënten hun familie kunnen zien voor een praatje. De psychologen en ergotherapeuten zullen hen hierbij ondersteunen.

 

Prikplaats (labo) tijdelijk enkel op afspraak
Je kan enkel nog op afspraak een bloedafname laten uitvoeren. Zo kunnen we het aantal patiënten op het labo beperken en een veilige afstand creëren in de wachtzaal. Bel voor een afspraak naar het labo:

 • campus Rumst: 03 880 91 30
 • campus Bornem: 03 890 16 30
 • campus Willebroek / prik aan huis: 03 860 32 85

Je kan online een afspraak boeken!

 

Laat je vaccineren!
Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Het is dus heel belangrijk om je te laten inenten! Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.
Zorg en Gezondheid werkt volop een vaccinatieprogramma uit, zodat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een vaccinatie kunnen krijgen. Op een veilige manier. Het vaccinatieprogramma start in januari 2021. De vaccinatie is gratis.
Wil je hiervoor meer lezen, surf dan naar www.laatjevaccineren.be/covid-19. Deze website krijgt regelmatig een update. Ook de website van het FAGG bevat nuttige informatie.

 

Triageposten campus Rumst en Bornem
 

Waar kan ik me laten testen? Bekijk hier het overzicht.

 • Kom stipt op tijd (kom niet te vroeg, maar ook niet te laat). Anders creëer je wachtrijen, waardoor het besmettingsgevaar verhoogt..
 • Bij het binnengaan ontsmet je je handen. Een mondneusmasker is verplicht. Dit ligt voor je klaar.
 • Je elektronische identiteitskaart wordt ingelezen.
 • Daarna kan je verder naar de verpleegster of dokter.

Voor de triagepost en het afnemen van de test betaal je niets. De overheid regelt dit via het derdebetalerssysteem.
Een uitzondering zijn testen omwille van vakantie (met attest): deze testen zijn wel betalend.

Breng volgende zaken mee:

 • Je e-ID (identiteitskaart).
 • een kleefvignet van de mutualiteit (als back-up indien e-Health niet werkt).

De resultaten van je COVID-test kan je bekomen bij je huisarts of bekijken

 

Moet je een COVID-test ondergaan voor een reis naar het buitenland?
Hiervoor kan je niet meer terecht op onze triageposten in Rumst of Bornem. Maak voor een COVID-test mét attest voor het buitenland een afspraak bij:

De test dient 48 uur vóór afreis uitgevoerd te worden als je tijdig over een attest wil beschikken. Op Brussels Airport kan je in noodgevallen een COVID-19 PCR-test laten afnemen in een van de testcentra die door Ecolog worden uitgebaat. Het testcentrum voor vertrekkende passagiers bevindt zich net buiten de vertrekhal.

 

Wat als je koorts of ademhalingsproblemen hebt of kwam in contact met een mogelijk besmette persoon?
Neem EERST telefonisch contact op met je huisarts: jouw huisarts bepaalt of een consultatie/screening nodig is en maakt voor jou een afspraak bij de triagepost. 
Kom je naar de triagepost, dan kan je vlakbij deze post parkeren. Zowel op campus Rumst als campus Bornem bevinden zich deze ter hoogte van de dienst spoedgevallen. Er is voldoende signalisatie voorzien op de parking. De parking voor een COVID-test is gratis.

grondplan triagpost Rumst  grondplan triage Bornem

 

Hoe bescherm ik mezelf zo veel als mogelijk tegen besmetting?

 • Was je handen regelmatig en grondig met zeep. Reken zo'n 40 tot 60 seconden per wasbeurt.
 • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze onmiddellijk weg in een afsluitbare vuilbak.
 • Blijf thuis als je je ziek voelt.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
 • Vermijd handen geven.
 • Vermijd nauw contact met personen.

Klik hier voor de poster.

 

Maak je je ongerust of wens je meer informatie?
Surf naar www.info-coronavirus.be of bel naar 0800 14 689 voor algemene informatie vanuit de overheid.
Surf naar www.azrivierenland.be/coronavirus. Je vindt hier alle nodige informatie over de organisatie van ons ziekenhuis. Deze pagina krijgt dagelijks een update.

Kom zeker NIET naar het ziekenhuis, maar neem TELEFONISCH contact op:

 • campus Rumst: 03 880 90 11
 • campus Bornem/Willebroek: 03 890 16 11