ERAS: een sneller herstel na jouw ingreep

Een optimale voorbereiding vóór de ingreep zorgt voor een sneller herstel ná de ingreep

Wat is ERAS?
Wanneer je een operatie ondergaat, reageert je lichaam met een algemene ontstekingsreactie. Via Enhanced Recovery After Surgery - kortweg ERAS - streven onze zorgverleners ernaar deze ontstekingsreactie te verminderen, voor een vlotter herstel na jouw operatie.

Deze ERAS-benadering is volledig wetenschappelijk onderbouwd: de nieuwste technieken en een vlotte samenwerking tussen jouw verschillende zorgverleners zorgen voor een snel en veilig herstel, met de nadruk op het bereiken van volledige en actieve zelfstandigheid van jou als patiënt. Jij bent hierbij een actieve deelnemer: bij elke stap van het zorgtraject ligt de focus op jou.

Het ERAS-zorgpad begeleidt je door het hele proces: van vóór de operatie, de dag van de ingreep tot aan de nazorg. Bij elke stap in dit zorgtraject zijn al jouw zorgverleners betrokken, die nauw samenwerken om jou optimaal te begeleiden.
 

poster ERAS


Voordelen van ERAS
ERAS-trajecten zorgen ervoor dat jij als patiënt fitter en sneller naar huis kan, uiteraard steeds met de juiste omkadering. Daarnaast leidt ERAS tot een daling in complicaties na een ingreep, minder heropnames, betere pijnbestrijding en hogere patiëntentevredenheid.

 

Welke disciplines volgen reeds het ERAS-traject?ERAS-certificaat

 

Informatiefilmpjes
Bij een goede voorbereiding van jouw ingreep hoort alvast duidelijke informatie, via brochures (onderaan deze pagina) en informatiefilmpjes. Heb je na het lezen van de brochure of het bekijken van de filmpjes nog vragen? Contacteer dan jouw behandelend arts, hij/zij is er om jou te helpen!

 

De ERAS-coördinator
De ERAS-coördinator fungeert als contactpersoon voor patiënten, familie, huisarts, kinesist, … gedurende het hele traject van de patiënt:

  • de preoperatieve organisatie van de patiënt na de eerste consultatie bij de chirurg. Zij neemt zo nodig contact op met de huisarts, kinesist, diëtist, cardioloog, pneumoloog, rookstopbegeleider, … en dit op basis van bestaande richtlijnen
  • de opvolging van de preoperatieve onderzoeken en terugkoppeling bij mogelijke problemen naar het zorgteam (huisarts, anesthesist, chirurg, …)
  • de organisatie van de infosessies voor patiënten en hun mantelzorger
  • het correct informeren van de patiënt bij vragen over het chirurgisch traject (vertrouwenspersoon)
  • de vorming en begeleiding van de verpleegkundigen en paramedici binnen het zorgprogramma
  • het uniformiseren van protocollen, procedures en richtlijnen m.b.t. patiëntenzorg
  • de uitbouw van kwaliteitsvolle zorgverlening waarbij de patiënt centraal staat
  • de opvolging van de patiënten na de ingreep om zo te waken over een aanhoudende kwaliteit van zorg na de ingreep en de opvang van eventuele problemen

 

Yuruk Cigdem

- ERAS-coördinator
Cigdem Yuruk - AZ Rivierenland

route 215

Contacturen
Bornem
ma
vm
nm
av
di
vm
nm
av
wo
vm
nm
av
do
vm
nm
av
vr
vm
nm
av
za
vm
nm
av

Een totale heupprothese in daghospitalisatie Een totale heupprothese in daghospitalisatie
Een totale knieprothese in daghospitalisatie Een totale knieprothese in daghospitalisatie
ERAS-traject voor colorectale heelkunde ERAS-traject voor colorectale heelkunde