Vaatheelkunde

campus Rumst

Onze dienst vaatheelkunde biedt dankzij haar uitgebreide en hooggespecialiseerde ervaring kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg. Hierdoor hebben we in de regio dan ook een zeer goede reputatie opgebouwd. We behandelen patiënten met vernauwingen, afsluitingen of verwijdingen van de slagaders, naast spataderziekte en lymfoedema.

 

Een echo duplex onderzoek screent jouw bloedstroom grondig
Dit eenvoudig onderzoek geeft een zeer goed beeld van de bloedstroom. Het is een pijnloos en kort onderzoek: via meting van geluidsgolven sporen we een vernauwing of volledige afsluiting van een bloedvat op. Ook een slechte werking van de oppervlakkige (spataders) of diepe aders onderzoeken we via een echo duplex onderzoek.
Zo nodig plannen we een aanvullend onderzoek (bv. een CT of angiografie). Zo’n angiografie of contrastonderzoek gebeurt door toediening van kleurstof (contrast) via een kleine ader in de arm of rechtstreeks in de slagader van het been.

 

Ons team
Vaatheelkunde RumstAlle chirurgen van onze dienst op campus Rumst voeren zelf de niet-invasieve vaatonderzoeken van de (slag)aders van de hals, buik, armen of benen uit, op de consultatie in het ziekenhuis of in de privéconsultaties in Boom of Willebroek. We hebben verder een uitgebreide ervaring in de behandeling van acute en chronische wonden bij klassiek bloedvaatlijden of suikerziekte. De wonden worden nauw opgevolgd door zowel de chirurg als de wondzorgverpleegkundige. Ook op de voetkliniek werken we multidisciplinair: verschillende specialisten dragen bij tot de behandeling en preventie van voetwonden, elk vanuit hun eigen vakkennis en ervaring.

Word je opgenomen op onze verpleegafdeling, dan word je verzorgd door een ervaren verpleegkundig team, voor en na de operatie in het vernieuwde operatiekwartier. Bij een zwaardere ingreep of indien jouw arts een uitgebreidere observatie noodzakelijk vindt, verblijf je tijdelijk op de splinternieuwe afdeling intensieve zorgen, waar een strikte hoogkwalitatieve verzorging wordt geboden.

Ons team heeft veel ervaring in het herstel van de bloedcirculatie bij zogenaamd perifeer vaatlijden. We werken hierbij waar mogelijk endovasculair: de (slag)ader wordt niet open gelegd, maar we behandelen het bloedvat door dit aan te prikken en plaatsen een ballon of een stent. Soms is klassieke chirurgie toch nodig: de slagader wordt dan heelkundig vrijgemaakt en een overbrugging wordt geplaatst zo nodig. Onze jarenlange ervaring in spataderchirurgie perfectioneerde zich tot een behandelingsmodel, waarbij we nog enkel de meest recente lasertechnieken gebruiken, eventueel in combinatie met andere technieken, zoals droogspuiten of een schuimbehandeling. Deze ingreep gebeurt steeds in daghospitalisatie, met zeer goede resultaten.

Een aneurysma (verwijding van de bloedvatwand) in buik of benen behandelen we dikwijls door middel van stenting of een heelkundige ingreep. AZ Rivierenland campus Rumst is al jaren erkend door het RIZIV voor plaatsing van endoprothesen: de meest moderne techniek voor behandeling van deze verwijdingen van de buikslagader.

Kritische vernauwingen van de slagaders in de hals worden bijna steeds onder lokale verdoving geopereerd, met een zeer uitgebreide ervaring en laag risico, ook in kader van de gevestigde beroerte-eenheid in het AZ Rivierenland campus Rumst.

In samenwerking met de nefroloog worden fistels aangelegd en opgevolgd voor de kunstnierpatiënten. Toegangswegen tot de grote bloedvaten via plaatsing van een katheter voor de behandeling met de kunstnier of plaatsen van een onderhuidse poortkatheter (port-à-cath) voor veilige toediening van chemotherapie zijn onderdeel van de acces-chirurgie binnen de dienst. In samenwerking met cardiologen worden ook pacemakers geplaatst ter behandeling van hartritmestoornissen.
Enkele jaren geleden werd ook de ervaring in schildklierheelkunde in samenwerking met de endocrinologen verder sterk uitgebouwd.hybride zaal

De hybride operatiezaal: preciezere ingrepen mét minder straling
Sinds september 2018 beschikt onze dienst vaatheelkunde in het operatiekwartier te Rumst over een ultramoderne hybride zaal: dit is een digitale operatiezaal met zeer geavanceerde medische beeldvorming. Hierbij word je als patiënt aan minder straling blootgesteld met toch nog preciezere beelden van de bloedvaten, zodat de allernieuwste technieken op een zeer kwaliteitsvolle en veilige manier kunnen worden toegepast.

 

dr. Lambrechts David

- diensthoofd vaatheelkunde Rumst
dr. Lambrechts David - AZ Rivierenland

www.vaatcentrum-antwerpen.be

werkt gedeeltelijk aan conventietarief

verzekerd via Amma

Dr. D. Lambrechts biedt algemene zorg binnen vaatheelkunde, met bijzondere interesse voor:

 • minimaal invasieve behandeling van verstopte slagaders en aneurysmata
 • schuim- en laserbehandeling van spataders
 • carotisheelkunde onder plaatselijke verdoving
 • access-chirurgie voor dialyse

 

Raadplegingen
Rumst
ma
vm
nm
av
di
vm
nm
av
wo
vm
nm
av
do
vm
nm
av
vr
vm
nm
av
za
vm
nm
av

Heb je een dringend probleem, dan kan je de arts contacteren voor een snellere afspraak (meestal binnen de week) of naar het ziekenhuis komen via de dienst spoedgevallen.
Je kan voor een raadpleging ook terecht in de privépraktijk in Boom, enkel na afspraak via 03 449 99 13.

dr. Van Bael Kobe

dr. Van Bael Kobe - AZ Rivierenland

www.pkhc.be

werkt gedeeltelijk aan conventietarief

verzekerd via Amma

Dr. K. Van Bael biedt algemene zorg binnen vaatheelkunde, met bijzondere interesse voor:

 • endovasculaire technieken
 • aorta-, perifere arteriële en bypassheelkunde
 • carotis- en schildklierheelkunde
 • diabetes voetkliniek
 • acces-chirurgie

 

Raadplegingen
Rumst
ma
vm
nm
av
di
vm
nm
av
wo
vm
nm
av
do
vm
nm
av
vr
vm
nm
av
za
vm
nm
av

Je kan voor een raadpleging ook terecht in de privépraktijk in Willebroek, enkel na afspraak via 03 295 32 33 of online.

Heb je een dringend probleem, dan kan je de arts contacteren voor een snellere afspraak (meestal binnen de week) of naar het ziekenhuis komen via de dienst spoedgevallen.

dr. Delalieux Sophie

dr. Sophie Delalieux - AZ Rivierenland

vaatheelkunde

0478 59 63 72

www.sophiedelalieux.be

werkt niet aan conventietarief

verzekerd via Amma

Dr. S. Delalieux biedt algemene zorg binnen vaatheelkunde, met bijzondere interesse voor:

 • behandeling spataders
 • arteriële screening 

Je kan voor een raadpleging enkel terecht in de privépraktijk te Wilrijk, steeds na afspraak, bij voorkeur online of op 0478 59 63 72.
Operatieve ingrepen worden uitgevoerd in AZ Rivierenland campus Rumst.

Een halsslagaderoperatie omwille van een vernauwing Een halsslagaderoperatie omwille van een vernauwing
Schildklieroperatie Schildklieroperatie