Neuropsychologie is een richting binnen de psychologie die zich bezighoudt met de functies van de hersenen, de relatie daarvan met het gedrag en het functioneren in het dagelijks leven.
Tijdens een neuropsychologisch onderzoek worden verschillende cognitieve domeinen onderzocht: het geheugen, de aandacht, het executief functioneren, het visuoruimtelijk vermogen, de taal en de stemming. Aan de hand van oefeningen en observaties wordt er gekeken hoe dit verloopt en welke impact dit heeft op je functioneren. Zo zal je de laatste tijd misschien moeite hebben om de aandacht vast te houden, ben je vergeetachtig, is je karakter veranderd of ga je anders om met anderen dan gewoonlijk. Dit zijn klachten die je dagelijkse activiteiten behoorlijk in de weg kunnen staan. Je kan ze zelf merken, of misschien ervaart jouw omgeving deze veranderingen.
Met een neuropsychologisch onderzoek kunnen we nagaan of deze veranderingen in het dagelijkse leven te verklaren zijn vanuit een hersenbeschadiging (bv. een val op het hoofd) of een hersenaandoening (bv. dementie). Ook kunnen we in kaart brengen welke gevolgen een eventueel vastgestelde hersenbeschadiging of -aandoening heeft voor je functioneren.
Neuropsychologisch onderzoek brengt niet alleen de problemen in kaart, maar kijkt ook naar je mogelijkheden. Het onderzoek geeft een overzicht van de verschillende denkfuncties (cognitieve functies), het gedrag en de emoties.
Thienpont Anaëlle
werkt aan conventietarief
A. Thienpont biedt algemene zorg binnen psychologie, met bijzondere interesse voor neuropsychologie
Van Baelen Celine
werkt niet aan conventietarief
verzekerd via eigen makelaar
C Van Baelen biedt algemene zorg binnen psychologie.