Labo voor klinische biologie

campus Bornem

Een bloedafname nodig?
Dit kan enkel mits:

  • een laboaanvraag van je behandelend arts

  • op afspraak: boek hier jouw afspraak online of via 03 880 90 11.

Voor een prik aan huis: bel 03 890 16 30.

 

Een consultatie bij een specialist in het ziekenhuis of bij een huisarts gaat dikwijls gepaard met een bloedafname of een afname van urine of andere lichaamsvochten zoals stoelgang, gewrichtsvochten, sperma,… om een juiste diagnose te stellen of een therapie op te volgen.

Deze afname gebeurt in AZ Rivierenland bij gehospitaliseerde patiënten op de verpleegafdeling of in een speciaal priklokaal van het laboratorium voor patiënten die op consultatie komen. Ook een afname verricht door de huisarts kan in ons labo worden onderzocht. Zowel op de verpleegafdelingen als in het laboratorium staat goed opgeleid personeel ter beschikking die gespecialiseerd zijn om bloedafnames te verrichten, ook bij kinderen of patiënten die moeilijk te prikken zijn.

Na de afnames worden de testen in het laboratorium direct geanalyseerd en gerapporteerd aan de aanvragende arts, in elektronische vorm of op papier. Die bespreekt dan met de patiënt de juiste diagnose, prognose of correcte therapie.

Openingsuren bloedafname campus Bornem

maandag 07:30u - 19:30u  
dinsdag 07:30u - 19:30u  
woensdag 07:30u - 19:30u  
donderdag   07:30u - 19:30u  
vrijdag 07:30u - 19:30u  
zaterdag 08:00u - 12:00u   
zondag 08:00u - 12:00u Contacteer ons labo om een dringende afspraak te maken via 03 890 16 30.

 

Prikken aan huis
In samenwerking met Altrio is een bloedname aan huis ook mogelijk. Contacteer ons labo voor een afspraak via 03 890 16 30.

Wachtdienst
Door een verzekerde wachtdienst kunnen we dringende aanvragen voor gehospitaliseerde patiënten of patiënten via spoedopname 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 behandelen.

 

Heb je vragen?

Voor de juiste informatie omtrent de correcte afnameprocedure, zoals nuchter zijn voor een bepaalde test, of andere praktische vragen kan je bij ons terecht. We zijn er om jou te helpen! Je kan ons telefonisch contacteren via 03 890 16 30. We helpen je hierbij alvast met antwoorden op de meest gestelde vragen.

Hoe gebeurt een ambulante afname in het labo?
De patiënt krijgt na het consult van zijn arts een aanvraagformulier met daarop de gevraagde testen. Je meldt je aan aan de onthaalbalie, waar de administratie in orde wordt gebracht. Met de nodige etiketten ga je naar het laboratorium en meld je je daar aan. De laborant neemt je mee naar het priklokaal, waar - in een rustige omgeving - de bloedafname plaatsvindt.

Waar bevindt zich het priklokaal?
Na het aanmelden aan de kiosk volg je route 181, waar je je aanmeldt bij de balie.

Wat moet ik meebrengen voor de ambulante afname?
Voor de administratie en de terugbetaling breng je je identiteitskaart en mutualiteitsgegevens mee. Voor het laboratorium breng je het aanvraagformulier van de arts mee en het etiket dat je kreeg bij aanmelden. Wanneer het een andere afname is dan bloed (zoals urine of stoelgang), geef dan ook het urine- of stoelgangspotje, sputum,... af aan de medewerker van het laboratorium.

Wanneer kan ik bloed laten prikken of stalen afgeven in het laboratorium?
De openingsuren voor ambulante bloedafnames en receptie van stalen zijn:

  • weekdagen: van 07:30u tot 19:30u.
  • weekend en feestdagen: van 08:00u tot 12:00u.

Bloed- en andere labostalen kan je steeds afgeven aan het onthaal van het ziekenhuis en dit tussen 07:30u en 16:30u.

Moet ik een afspraak maken voor een bloedafname?
Ja. Je kan enkel na afspraak langskomen voor een prik. Vraag aan jouw arts of je nuchter moet blijven. Bij speciale bloedafnames waarbij het tijdstip van afname kritisch is en waarbij de test lang kan duren (zoals een suikerbelastingstest of OGTT) kan je best telefoneren om dit optimaal in te plannen.

  • afspraak bloedafnames:  03 880 90 11
  • andere labozaken: 03 890 16 30

Wanneer kan ik terecht in het labo voor spermaonderzoek?
Spermaonderzoek in het kader van infertiliteit moet onderzocht worden op een vers staal en gebeurt daarom enkel tijdens de week tussen 08:00u en 12:00u na telefonische afspraak. Het binnengebrachte staal dient steeds vergezeld te worden van een aanvraagformulier, conform de algemene bloedafname. Spermaonderzoek in het kader van postvasectomie kan dagelijks tijdens de openingsuren zonder afspraak binnengebracht worden.

Kan ik een suikertolerantietest laten afnemen?
Dit is mogelijk in ons labo. Een suikertolerantietest (OGTT) neemt ongeveer 3 uur in beslag. We vragen om alleen te komen (zonder partner/kinderen) omwille van de beperkte capaciteit in het lokaal waar deze testen worden uitgevoerd.

Kan ik zelf extra testen laten uitvoeren op mijn reeds ingevuld aanvraagformulier?
Neen, je arts is de enige die testen kan aanvragen. Eventueel kan je na overleg met je arts extra testen bijvragen. Wanneer blijkt dat een patiënt zelf testen heeft aangevraagd zonder medeweten van zijn arts, zullen die testen niet terugbetaald worden en volledig aan de patiënt aangerekend worden. De klinisch bioloog van het laboratorium kan wel in het kader van de probleemstelling en de reeds bekomen resultaten extra testen laten uitvoeren op je bloedstaal.

Wanneer zijn de resultaten bekend?
Voor de meeste courante testen is het resultaat reeds dezelfde dag bekend vanaf het tijdstip dat het staal in het laboratorium is. Voor dringende analyses kan dit binnen enkele uren zijn. Voor niet-courante analyses, die meestal niet dringend zijn, kan de antwoordtijd 1 à 2 weken bedragen. Uitzonderlijk duurt een onderzoek langer dan 3 weken. Jouw arts weet welke testen lang duren.

Mag ik bellen voor de resultaten?
Normaal worden er telefonisch geen resultaten meegedeeld aan de patiënt, enkel aan de aanvrager, dit om de vertrouwelijkheid van de gegevens. Enkel indien de arts vermeldt op het aanvraagformulier dat de patiënt een kopie mag krijgen of dat er een  resultaat aan de patiënt meegedeeld mag worden, zal dit gebeuren. Daarom vraag je als patiënt bij je consultatie aan je arts om dit op het aanvraagformulier te vermelden.

Kan ik een kopie van de resultaten krijgen?
Zoals hierboven vermeld, gebeurt dit normaal enkel indien de aanvrager dit aan het laboratorium aangeeft. Dit kan schriftelijk  op het aanvraagformulier gebeuren of na telefonisch contact met het laboratorium. Bij speciale omstandigheden kan de klinisch bioloog van het laboratorium zelf beslissen om je toch een afschrift van de resultaten te bezorgen.

Kan ik de resultaten vertrouwen?
Het laboratorium heeft een kwaliteitssysteem opgesteld dat aan alle kwaliteitsnormen voldoet.

Kan ik voor alle testen bij het laboratorium terecht?
Ja, in het laboratorium worden de meeste testen zelf uitgevoerd. Alle andere speciale testen worden uitbesteed aan (universitaire) laboratoria, waar we zeker zijn van de geleverde kwaliteit. De testen die hier worden uitgevoerd zijn onder te verdelen in verschillende rubrieken:

  • chemische onderzoeken: in het bloed worden testen zoals cholesterol, suiker, levertesten, nierfunctietesten, schildkliertesten, zwangerschapstest,… geanalyseerd
  • hematologie: de meting van hemoglobine, rode bloedcellen, bloedplaatjes, stollingstesten zoals PT en bloedgroepbepaling, kruisproeven in kader van bloedtransfusies,...
  • bacteriologie: alle ziektekiemen uit het lichaam worden gekweekt en de gevoeligheid voor antibiotica wordt hierop bepaald. Dit gebeurt op urine, stoelgang ,sputum, etter,… Om de kiemen te kunnen laten groeien vraagt dit wel wat tijd en is het resultaat pas volledig klaar na een paar dagen. Hier worden ook ziekenhuisbacteriën en andere speciaal resistente kiemen opgespoord
  • virologie: in het bloed kan de aanwezigheid van virale aandoeningen ook gemeten worden, zoals HIV of hepatitis
  • speciale analyse: spermaonderzoek in kader van fertiliteitsproblemen of postvasectomie.

Waar kan ik afnamemateriaal zoals urinepotjes krijgen?
Afnamemateriaal zoals 24-uursurineverzamelpotten, stoelgangspotjes,... zijn op eenvoudige vraag vrij verkrijgbaar in het laboratorium.

 

apr. klin. biol. Bogaert Laura

Laura Bogaert - AZ Rivierenland

labo voor klinische biologie

03 890 16 30

laura.bogaert@azr.be

werkt aan conventietarief

verzekerd via Amma

Apr. biol. Laura Bogaert biedt algemene zorg binnen het labo voor klinische biologie.

Raadplegingen
Bornem
ma
vm
nm
av
di
vm
nm
av
wo
vm
nm
av
do
vm
nm
av
vr
vm
nm
av
za
vm
nm
av

dr. klin. biol. Vanheule Geert

- diensthoofd klinische biologie
dr. Vanheule Geert - AZ Rivierenland

labo voor klinische biologie

03 890 16 30

geert.vanheule@azr.be

werkt aan conventietarief

verzekerd via eigen makelaar

Dr. G. Vanheule biedt algemene zorg binnen het labo voor klinische biologie.

Raadplegingen
Bornem
ma
vm
nm
av
di
vm
nm
av
wo
vm
nm
av
do
vm
nm
av
vr
vm
nm
av
za
vm
nm
av

Labogids campus Bornem/Willebroek Labogids campus Bornem/Willebroek
Transfusie van bloed of bloedproducten Transfusie van bloed of bloedproducten