Een totale heupprothese in daghospitalisatie

 

Voortaan kan je als patiënt op campus Bornem een heupprothese laten plaatsen in daghospitalisatie.

Een verbetering van de technieken en een nauwe samenwerking van het ganse zorgteam (arts, kinesist, ergotherapeut, verpleegkundigen) én de patiënt maken dit mogelijk.
We zijn terecht fier: deze service is immers nog maar in enkele ziekenhuizen in België mogelijk!

 

Brigitte Gorrebeeck, onze eerste patiënt met een nieuwe heup in daghospitalisatie, vertelt graag haar verhaal.

THP in daghospitalisatie

Omwille van COVID-19 werd mijn heupoperatie, die gepland was in november, uitgesteld. Bij het plannen van een nieuwe operatiedatum enkele weken later, stelde dr. Stijn De Brabandere voor om deze in daghospitalisatie te laten plaatsen. Hij legde mij uit dat de operatie- en verdovingstechnieken zo verbeterd zijn de afgelopen jaren en het zorgteam van artsen, verpleegkundigen, kine- en ergotherapeuten zo goed op elkaar is ingespeeld, dat ik 's avonds al het ziekenhuis zou kunnen verlaten.  Ik was volgens hem de geknipte kandidaat voor deze eerste heupoperatie in daghospitalisatie.

 

Het verbaasde me enigszins dat dit mogelijk was, maar ik had vertrouwen in de arts en stemde hiermee in. Zowel mijn partner als ik kregen voor de operatie alle nodige informatie.

 

De dag van de operatie

Om 06.30u vertrok ik naar het ziekenhuis. Ik werd al snel ingeschreven aan het onthaal, op de afdeling voorbereid om 07.30u was ik al onderweg naar de operatiezaal om een nieuwe heup te laten plaatsen. Na de operatie was ik onmiddellijk wakker en voelde ik me redelijk goed. Al in de ontwaakzaal kwam de kinesist rond 10:30u langs en zette ik mijn eerste stappen!

Hierna werd ik naar mijn kamer gebracht. De arts en verpleegkundigen kwamen regelmatig kijken of ik me goed voelde, ik werd naar de RX gebracht voor een controlefoto, de kinesist en ergotherapeut kwamen langs voor een tweede en derde revalidatiesessie. Vanaf het onthaal tot na de operatie was alles prima op elkaar afgestemd.

 

En naar huisTHP in daghospitalisatie
Om 18:00 stapte ik zelf het ziekenhuis uit… De volgende dag kwam de huisarts op controle, zoals vooraf was gepland. Twee dagen later liep ik thuis al rond met 1 kruk en voelde ik haast geen pijn meer.

We zijn nu 2 weken verder en intussen ga ik al zelf naar de winkel. Ik dank dit fantastisch van AZ Rivierenland voor alle goede zorgen!

 

Meer info vind je in onze brochure Een totale heupprothese in daghospitalisatie.