Geen haatspraak op onze sociale media!

Beste, hier niet

AZ Rivierenland onderschreef op 4 april 2023 het ‘hier niet’ initiatief. Daarmee willen wij aantonen dat haatspraak, scheldwoorden en kwetsende commentaren geen plaats hebben op onze socialemediakanalen. Meer info vind je op www.hierniet.be.

Reacties en interacties vormen de basis van sociale media. Vragen stellen, commentaar en zelfs kritiek geven, mag allemaal. Maar natuurlijk zijn er wel enkele grenzen. Het ‘hier niet’ initiatief legt huisregels vast voor online reacties. Met deze gedragscode willen we er mee voor zorgen dat sociale media kanalen een plaats zijn waar je voelt dat je kan zeggen wat je denkt en dit op een respectvolle manier. Zo houden we het leefbaar voor de beheerders van sociale netwerken en voor iedereen die meeleest. Dus… haatspraak, scheldpartijen, spam, naaktbeelden, ... Hier niet!

 

Onze vuistregels

 1. We tolereren geen haatspraak
  Reageren met scheldwoorden of haatspraak tolereren we niet. Ook onderlinge geschillen uitvechten, iemand uitschelden, kleineren of pesten gaan niet door de beugel. Laat ook geen naaktbeelden of seksuele referenties achter.
   
 2. Het internet vergeet niet
  Alles wat je op het internet zet, blijft er staan en is door anderen te bekijken. Denk daarom dus na bij wat je schrijft of online plaatst. Pas op met felle standpunten, compromitterende beelden, scheldpartijen, ...
   
 3. Ga respectvol om met anderen
  Toon respect voor andere meningen, waarden, culturen en levensbeschouwingen. Laster en beledigingen zijn niet geoorloofd. Laat je niet meeslepen in een verhitte of eindeloze discussie.
   
 4. Politieke boodschappen zijn niet aan de orde
  We blijven in onze berichtgeving steeds politiek neutraal. We appreciëren het als andere op onze kanalen ook neutraal blijven. Politieke boodschappen worden verwijderd.
   
 5. Reclame of commerciële doeleinden zijn verboden
  De socialemediakanalen van AZ Rivierenland zijn geen geschikte plaats om reclame te maken voor bedrijven, organisaties en/of producten.
   
 6. Kortom: gebruik je gezond verstand!
  Reageer nooit iets op sociale media dat je ook in het echte leven niet zou zeggen. Spreek zoals je met echte personen zou spreken. Gedraag je zoals je bij andere sociale gelegenheden zou doen. Zulke berichten worden onmiddellijk verwijderd. De schrijver van het bericht wordt hiervan op de hoogte gebracht met de tekst: "Je plaatste een reactie op een bericht die respectloos kan overkomen. Daarom stuurt de beheerder van het socialemediakanaal je naar deze pagina". Een gebruiker kan geblokkeerd worden wanneer deze herhaaldelijk haatdragende of ongepaste reacties plaatst. Voor een gebruiker geblokkeerd wordt, verwijzen we ook steeds naar het ‘Hier niet’ initiatief.