Maatregelen m.b.t. het coronavirus

update: 27/07/2020

 

Beste patiënt,
Beste bezoeker,

We geven op deze pagina de meest recente informatie en maatregelen mee om jezelf en onze patiënten maximaal te beschermen tegen een mogelijke COVID-19-besmetting.

De afspraken op deze pagina vervangen de op de website courante richtlijnen rond bezoekregeling, consultaties en opnames.

 

 

consultatie

 

Ik heb een afspraak voor een consultatie
Je kan telefonisch contact opnemen voor een afspraak via 03 880 91 90 (campus Rumst) of 03 890 16 11 (campus Bornem/Willebroek).

Houd rekening met een langere wachttijd. Om fysieke afstand te garanderen voorzien we in de wachtzalen minder zitplaatsen en/of blokkeren we tijdsblokken tussen elke consultatie, waardoor de arts minder patiënten op de consultatie kan zien.

In het ziekenhuis zijn heel wat aanpassingen gedaan om jou op een veilige manier te ontvangen en de nodige zorg te geven. We vragen jou om deze richtlijnen heel correct op te volgen, om zowel jezelf, andere patiënten en onze medewerkers te beschermen. Alle richtlijnen worden op digitale schermen aan de ingang gecommuniceerd.

Heb je koorts, ademhalingsproblemen daags voor de consultatie of werd je recent COVID-positief getest? Neem dan contact op met het ziekenhuis via 03 880 90 11 (campus Rumst) of 03 890 16 11 (campus Bornem).

 

 

covid opname

 

Ik word binnenkort opgenomen in het ziekenhuis
In het ziekenhuis zijn heel wat aanpassingen gedaan om jou op een veilige manier te ontvangen en de nodige zorg te geven. We vragen jou om deze richtlijnen heel correct op te volgen, om zowel jezelf, andere patiënten en onze medewerkers te beschermen.
Alle richtlijnen worden op digitale schermen aan de ingang gecommuniceerd. Bekijk deze aandachtig!

 

 

stoffen mondmasker

 

Een stoffen masker voor elke patiënt met een dringende afspraak of opname
Heb je een afspraak in het ziekenhuis voor een dringende consultatie of opname, dan ben je voortaan verplicht een stoffen masker te dragen binnen onze ziekenhuismuren. Zo bescherm je jezelf, andere patiënten en onze medewerkers.
Was jouw stoffen masker dagelijks. De wasvoorschriften vind je op onze website.

 

 

kom alleen

 

Een consultatie of opname? Kom zo mogelijk alleen!
Kom bij voorkeur alleen naar het ziekenhuis, Enkel indien je dit nodig acht, is 1 begeleider toegestaan. Ook de partner bij de raadpleging gynaecologie/verloskunde is dus opnieuw van harte welkom!

De begeleider moet wel aan volgende voorwaarden voldoen:

 • je brengt zélf een mondmasker mee naar het ziekenhuis
 • je voelt niet ziek of hebt geen symptomen
 • je houdt je aan de hygiëneregels en social distancing

 

 

bezoekersregeling

 

Ik wil op bezoek komen in het ziekenhuis. Mag dat?
We laten opnieuw bezoekers toe in het ziekenhuis, mits deze beperkingen. Lees deze aandachtig!
Op campus Rumst is een aparte toegang links van het ziekenhuis (aan de betaalautomaten) gecreëerd voor bezoekers. Kom je op bezoek, neem dan deze zij-ingang.

We voorzien voor elke patiënt 1 bezoekerspas. Deze ligt klaar aan het onthaal voor de patiënten die momenteel al zijn opgenomen. GEEN bezoekerspas = GEEN toegang tot het ziekenhuis!

We raden bezoek af voor patiënten die slechts een korte tijd in het ziekenhuis worden opgenomen.
Er wordt geen bezoek toegelaten op dagziekenhuis, intensieve zorgen en bij COVID-patiënten.

De huidige uitzonderingen in de bezoekregeling blijven geldig:

 • de partner van patiënten die verblijven op de afdeling materniteit
 • ouders of voogden van minderjarigen op de afdeling neonatologie
 • onmiddellijke naasten van mensen in een kritieke of eindelevensfase

Voor materniteit zijn er specifieke regels opgesteld: bezoekregeling materniteit. Broertjes of zusjes zijn tussen 14:30u en 19:30u opnieuw welkom op materniteit!

Is een bezoeker ziek (hoest, kortademig, pijn op de borst, loopneus, keelpijn, koorts) of recent positief getest, dan wordt hij/zij niet toegelaten in het ziekenhuis.

 

 

kinderen niet toegelaten

 

Kinderen in het ziekenhuis??
Nu het vakantie is merken we dat sommige patiënten of bezoekers hun (klein)kinderen mee naar het ziekenhuis nemen wegens geen opvang… De COVID-richtlijnen laten dit echter niet toe!

Kom je als patiënt naar het ziekenhuis, dan mag je maximum 1 volwassen begeleider meenemen. We vragen trouwens om zo veel als mogelijk alleen te komen.

Ook kinderen op bezoek is zeker in deze fase nog niet toegelaten. De richtlijn is en blijft momenteel 1 bezoeker per patiënt per dag.

We moeten deze maatregelen strikt opvolgen om de 1,5 meter te garanderen, zowel in de gangen als in de wachtzalen. Moet je naar het ziekenhuis komen, zorg dus voor opvang voor jouw (klein)kind.

Een uitzondering zijn natuurlijk de kindjes die op consultatie moeten komen bij de pediaters.

 

 

parking

 

Verlaat je je woning? Draag een mondmasker!
Op het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen is de algemene mondmaskerplicht (vanaf 12 jaar) van kracht.
 

 

corona - vuile was

 

Ik wil een opgenomen familielid wat spullen brengen of vuile was ophalen. Kan dat nog?
De aparte linnenverdeling wordt gestopt. Nu we de bezoekuren hebben uitgebreid van 14:30u tot 19:30u, gaan we ervan uit dat er voldoende gelegenheid om zelf tijdens jouw bezoekje aan je familielid hiervoor te zorgen.

 

 

COVID bloed

 

Prikplaats (labo) tijdelijk enkel op afspraak
Je kan momenteel enkel nog op afspraak een bloedafname laten uitvoeren. Zo kunnen we het aantal patiënten op het labo beperken en een veilige afstand creëren in de wachtzaal. Bel voor een afspraak naar het labo:

 • campus Rumst: 03 880 91 30
 • campus Bornem: 03 890 16 30
 • campus Willebroek / prik aan huis: 03 860 32 85

 

 

Nieuwe in- en uitgang campus Bornem
Campus Bornem is enkel toegankelijk via de ingang aan de Kasteelstraat en kan je het ziekenhuis enkel verlaten via de binnentuin.

We begrijpen dat dit voor sommige mensen wat lastig is om een stukje verder te stappen dan gebruikelijk, maar enkel op deze manier kunnen we maximaal garanderen dat elke patiënt veilig ons ziekenhuis kan betreden en verlaten.

Ben je echt moeilijk te been, dan kan je je laten afzetten op de Kiss&Ride-zone vlak voor de ingang van de Kasteelstraat.

 

 

fundraising

 

Fundraising: cheer for champions!
We hebben ons ziekenhuis ingeschreven op de fundraisingpagina Cheer for Champions.
De giften die we via deze weg ontvangen zullen integraal gebruikt worden om onze eigen medewerkers psychosociaal en mentaal te ondersteunen tijdens na de COVID-crisis.
Warre Borgmans en Koen De Bouw zijn alvast onze ambassadeurs.

 

 

meeza

 

Heropening cafetaria campus Bornem
Meeza opent opnieuw haar deuren en dit op weekdagen tussen 10:00u en 16:00u.

 

 

 

corona - psychosociale ondersteuning

 

We zorgen voor psychologische ondersteuning voor onze opgenomen patiënten
We beseffen dat een luisterend oor zeer belangrijk is, zeker voor patiënten die langere tijd gehospitaliseerd zijn en moeilijk contact kunnen maken met hun naasten. Zij bevinden zich immers in een niet-alledaagse en onzekere situatie en kunnen wat extra ondersteuning gebruiken.

We voorzien daarom psychosociale ondersteuning voor deze patiënten. Onze psychologen brengen een bezoekje aan patiënten die dit wensen.

Je kan onze psychologen elke dag telefonisch contacteren tussen 10:00u en 12:00u. Doe dit wél enkel voor dringende zaken, zodat zij hun tijd gebruiken om jouw naaste de nodige aandacht te geven.

 • campus Rumst: 03 880 99 01
 • campus Bornem: 03 890 17 97

 

 

steun onze helden

 

Zo kan je ons helpen!
We blijven nog steeds volop op zoek naar stoffen maskers, beschermschorten, maskers, handschoenen en alcoholgel.
Meer info via: www.azrivierenland.be/corona-schenkingen. Onze oprechte dank aan iedereen die ons steunt in deze uitzonderlijke tijden!

 

 

patient journey app

 

Onze patient journey app geeft voortaan ook informatie over COVID-19
Ken jij onze app AZ Rivierenland al? We gebruiken deze app normaal om patiënten die bepaalde orthopedische ingrepen laten uitvoeren op de juiste momenten de nodige informatie te geven.
We hebben nu aan onze app een extra zorgtraject toegevoegd met nuttige informatie over COVID-19 en de organisatie in ons ziekenhuis tijdens de pandemie. Het fijne is dat je naast informatie ook een ‘corona sneltest’ kan doen en zo je symptomen een week lang kan monitoren.
Download de app "AZ Rivierenland" via de App Store of Google play.

 

 

corona - voorwerpen

 

Kan ik besmet worden met het COVID-19-virus door een voorwerp, oppervlakte of verpakking aan te raken?
Wie virusdruppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus.

Het virus overleeft in ideale omstandigheden gemiddeld zo’n drie uur op gladde oppervlakken en materialen (zoals deurklinken, leuningen, tafels…). Op absorberend materiaal (zoals karton, papier, textiel…) kan het virus niet goed overleven.

Het is dus belangrijk om regelmatig en grondig de handen te wassen na contact met oppervlakken en verpakkingen die door veel mensen worden aangeraakt.

 

 

corona - welke geneesmiddelen

 

Welke geneesmiddelen werken tegen Covid-19?
De wetenschappelijke kennis over de mogelijke behandelingen voor het virus evolueert iedere dag. Sciensano past regelmatig haar richtlijnen aan voor de behandeling van patiënten in het ziekenhuis. Op dit moment ligt de focus op antimalaria en antivirale middelen.

Opgelet: enkel de patiënten die die ernstig ziek zijn en zijn opgenomen in het ziekenhuis, kunnen behandeld worden met deze geneesmiddelen. Er is een strikte medische opvolging nodig aangezien er nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit tegen het COVID-19. Bovendien zijn er ook risico’s aan verbonden. Deze geneesmiddelen mogen dus niet gebruikt worden door patiënten met milde symptomen of als preventieve middelen.

Voor de patiënten die niet opgenomen zijn in het ziekenhuis blijf paracetamol de beste keuze tegen koorts en pijn.

Meer info op: https://bit.ly/2JrsIHl 
Bron: FOD Volksgezondheid

 

 

corona - anderstalige informatie

 

Informatie rond COVID-19 voor anderstaligen
Er wordt heel wat informatie gepubliceerd over het coronavirus, maar vooral in het Nederlands. Het is belangrijk dat ook inwoners die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, goed geïnformeerd zijn. Het Agentschap Integratie en Inburgering van de Vlaamse overheid werkte mee aan de vertaling van de poster om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Die is nu in meer dan 10 talen beschikbaar, waaronder het Arabisch, Turks, Pools, Bulgaars, Roemeens en Russisch. Ook antwoorden op een aantal belangrijke basisvragen werden vertaald.

Informatie over COVID-19 voor doven en slechthorenden vind je via deze link.

Ken je mensen die anderstalig zijn, stuur hen deze link door. Of print de poster en fiche af en steek het bij hen in de bus. Zo help je hen, maar ook jezelf om het virus niet verder te verspreiden!

https://www.integratie-inburgering.be/corona-meertalige-info

 

 

corona - fake news

 

COVID-19: wat is waar? Wat is niet waar?
Het nieuws rond het coronavirus vliegt je dagelijks om de oren. Kan je het virus een halt toeroepen door extra water te drinken? Is zeep nu beter of slechter dan alcoholgel? En wat met medicatie zoals Ibuprofen?

Pittige krantenkoppen of berichten via sociale media lokken lezers, gaan 'viraal' en wekken de nodige commotie op.
Maar onnauwkeurige of verkeerde gezondheidsinformatie kan verstrekkende gevolgen hebben. Kan jij nog onderscheiden wat 'fake news' is en wat niet?

Gezondheid en wetenschap is daarom gestart met een 'fact check corona', die ze dagelijks diverse malen zullen updaten. Surf hiervoor naar: https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media.

 

 

corona - bescherm jezelf

 

Hoe bescherm ik mezelf zo veel als mogelijk tegen besmetting?

 • Was je handen regelmatig en grondig met zeep. Reken zo'n 40 tot 60 seconden per wasbeurt.
 • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze onmiddellijk weg in een afsluitbare vuilbak.
 • Blijf thuis als je je ziek voelt.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
 • Vermijd handen geven.
 • Vermijd nauw contact met personen.

Klik hier voor de poster.

 

 

corona - besmet persoon

 

Wat als je koorts of ademhalingsproblemen hebt of kwam in contact met een mogelijk besmette persoon?
Neem EERST telefonisch contact op met je huisarts: deze zal je verder begeleiden. Blijf thuis om mogelijke verdere besmetting te beperken. Vertoon je ernstige symptomen, meld je dan aan op de dienst spoedgevallen en vermeld onmiddellijk dat je in het buitenland verbleef/in contact kwam met een mogelijk besmette patiënt.

 

 

corona - informatie

 

Maak je je ongerust of wens je meer informatie?
Surf naar www.info-coronavirus.be of bel naar 0800 14 689 voor algemene informatie vanuit de overheid.

Surf naar www.azrivierenland.be/coronavirus. Je vindt hier alle nodige informatie over de organisatie van ons ziekenhuis. Deze pagina krijgt dagelijks een update.

Kom zeker NIET naar het ziekenhuis, maar neem TELEFONISCH contact op:

 • campus Rumst: 03 880 90 11
 • campus Bornem/Willebroek: 03 890 16 11

 

 

 

 

contactopsporing

Contactopsporing via de overheid
Vanaf maandag 11 mei start de Vlaamse overheid met telefonische contactopsporing. Op die manier wil de overheid in kaart brengen wie er mogelijk besmet is met het coronavirus.
Ben je positief getest, dan krijg je telefoon met de vraag met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Of je krijgt de melding dat je in contact kwam met een besmette persoon, zonder dat wordt aangegeven wie precies. Ben je in nauw contact bent geweest met een besmette persoon (langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter of in een gesloten omgeving), dan krijg je richtlijnen die je moet opvolgen. De high risk (vb. gezinsleden) zullen 14 dagen in quarantaine geplaatst worden; de low risk mogen buiten, maar moeten social distance houden gedurende 2 weken.
De coronaopsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde nummer: 02 214 19 19. Als je dus opgebeld wordt door dat nummer, dan mag je er zeker van zijn dat het om officiële speurders gaat. Je kan ook SMS-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811. Bewaar beide nummers nu al in je telefoon onder de naam 'coronaopsporing'. Dan herken je het nummer meteen wanneer je opgebeld zou worden.
Let op voor fraudeurs! Herken je het telefoonnummer niet of krijg je vreemde vragen (bankgegevens, tijdstippen waarop je wel of niet thuis bent), hang dan gewoon op.