Maatregelen m.b.t. het coronavirus

update: 28/05/2020

 

Beste patiënt,
Beste bezoeker,

We geven op deze pagina de meest recente informatie en maatregelen mee om jezelf en onze patiënten maximaal te beschermen tegen een mogelijke COVID-19-besmetting.

 

 

consultatie

 

Ik heb een afspraak voor een consultatie
Sinds 4 mei houden we opnieuw met consultaties. Je kan telefonisch contact opnemen voor een afspraak via 03 880 91 90 (campus Rumst) of 03 890 16 11 (campus Bornem/Willebroek).

Houd rekening met een langere wachttijd. Om fysieke afstand te garanderen voorzien we in de wachtzalen minder zitplaatsen en/of blokkeren we tijdsblokken tussen elke consultatie, waardoor de arts minder patiënten op de consultatie kan zien.

Is een geplande afspraak de afgelopen weken geannuleerd, dan neemt het ziekenhuis zélf contact met je op om een nieuwe afspraak te plannen.

In het ziekenhuis zijn heel wat aanpassingen gedaan om jou op een veilige manier te ontvangen en de nodige zorg te geven. We vragen jou om deze richtlijnen heel correct op te volgen, om zowel jezelf, andere patiënten en onze medewerkers te beschermen. Alle richtlijnen worden op digitale schermen aan de ingang gecommuniceerd.

Heb je koorts, ademhalingsproblemen daags voor de consultatie of werd je recent COVID-positief getest? Neem dan contact op met het ziekenhuis via 03 880 90 11 (campus Rumst) of 03 890 16 11 (campus Bornem).

 

 

covid opname

 

Ik word binnenkort opgenomen in het ziekenhuis
Werd jouw opname de afgelopen weken geannuleerd, dan neemt het ziekenhuis zélf contact met je op om een nieuwe afspraak in te plannen.

In het ziekenhuis zijn heel wat aanpassingen gedaan om jou op een veilige manier te ontvangen en de nodige zorg te geven. We vragen jou om deze richtlijnen heel correct op te volgen, om zowel jezelf, andere patiënten en onze medewerkers te beschermen.
Alle richtlijnen worden op digitale schermen aan de ingang gecommuniceerd. Bekijk deze aandachtig!

 

 

stoffen mondmasker

 

Een stoffen masker voor elke patiënt met een dringende afspraak of opname
Heb je een afspraak in het ziekenhuis voor een dringende consultatie of opname, dan ben je voortaan verplicht een stoffen masker te dragen binnen onze ziekenhuismuren. Zo bescherm je jezelf, andere patiënten en onze medewerkers.
Was jouw stoffen masker dagelijks. De wasvoorschriften vind je op onze website.

 

 

begeleider

 

Kom alleen naar het ziekenhuis.
1 begeleider is enkel toegestaan:

 • voor patiënten onder 18 jaar
 • voor niet-zelfstandige patiënten
 • wanneer het medisch noodzakelijk is

Zo zit de wachtzaal niet vol, kan iedereen minstens 1,5 meter afstand bewaren en beperken we het besmettingsrisico voor zowel patiënten als medewerkers.

 

 

bezoekregeling

 

Ik wil op bezoek komen in het ziekenhuis. Mag dat?
Vanaf 2 juni laten we opnieuw bezoekers toe in het ziekenhuis, mits deze beperkingen. Lees deze aandachtig!

We voorzien voor elke patiënt 1 bezoekerspas. Deze ligt klaar aan het onthaal voor de patiënten die momenteel al zijn opgenomen. GEEN bezoekerspas = GEEN toegang tot het ziekenhuis!

We raden bezoek af voor patiënten die slechts een korte tijd in het ziekenhuis worden opgenomen.
Er wordt geen bezoek toegelaten op dagziekenhuis, intensieve zorgen en bij COVID-patiënten.
De cafetaria blijft gesloten.

De huidige uitzonderingen in de bezoekregeling blijven geldig:

 • de partner van patiënten die verblijven op de afdeling materniteit
 • ouders of voogden van minderjarigen op de afdeling neonatologie
 • onmiddellijke naasten van mensen in een kritieke of eindelevensfase

Voor materniteit zijn er specifieke regels opgesteld: bezoekregeling materniteit.

Is een bezoeker ziek (hoest, kortademig, pijn op de borst, loopneus, keelpijn, koorts) of recent positief getest, dan wordt hij/zij niet toegelaten in het ziekenhuis.

 

 

corona - vuile was

 

Ik wil een opgenomen familielid wat spullen brengen of vuile was ophalen. Kan dat?
Je kan elke dag tussen 15:00u en 20:00u spullen voor een opgenomen familielid afgeven in de inkomhal van het ziekenhuis, in een afgesloten zak. Op deze zak kleef je een etiket met duidelijke vermelding van naam én geboortedatum. Schrijf (indien gekend) ook het kamernummer op het etiket. Geef geen geld, waardevolle of breekbare voorwerpen mee.

Vuile was wordt elke dag vanaf 15:00u klaargezet in een afgesloten ruimte in het onthaal.
Opgelet: wassen van kledij gebeurt bij voorkeur op 60°. Was je handen grondig als je de was in de wasmachine hebt gestoken.
Je kan deze dagelijks komen afhalen tussen 15:00u en 20:00u.

 

 

 

fundraising

 

Fundraising: cheer for champions!
We hebben ons ziekenhuis ingeschreven op de fundraisingpagina Cheer for Champions.
De giften die we via deze weg ontvangen zullen integraal gebruikt worden om onze eigen medewerkers psychosociaal en mentaal te ondersteunen tijdens na de COVID-crisis.
Warre Borgmans en Koen De Bouw zijn alvast onze ambassadeurs.

 

 

stoffen masker

 

Oproep: stoffen mondmaskers
We blijven nog steeds op zoek naar extra stoffen maskers om onze medewerkers en patiënten te beschermen. Wil je ons een handje helpen?

Patroon mondmaskers: https://bit.ly/34L0jG7 of https://bit.ly/2XKi9Yk.
Let wel: gebruik katoenen stof wasbaar op 90 graden.

Je kan deze maskers tijdens de openingsuren bezorgen aan het onthaal, zowel op onze campussen in Rumst als in Bornem. Je hoeft deze niet zelf te wassen, wij zorgen daar zelf voor.

Heb je andere beschermingsmiddelen die je aan ons ziekenhuis wil bezorgen? Meer info via: www.azrivierenland.be/corona-schenkingen.

 

Op zoek naar mondmaskers? Pas op voor valse webshops!
Er zijn de laatste dagen heel wat nieuws websites opgericht om mondmaskers en ander beschermingsmateriaal te verkopen. Helaas worden veel sites door oplichters gemaakt en zal je je bestelling nooit ontvangen. Let zeer goed op, niet iedereen die hulp aanbiedt heeft het beste met je voor, helaas!

Tips:

 • Als het aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar. De kans bestaat dat de bestelde producten nooit geleverd worden of dat het namaak is.
 • Een webshop is verplicht om naam, adres en ondernemingsnummer duidelijk te vermelden. Zijn deze gegevens niet aanwezig op de webshop, gebruik de webshop dan niet.
 • Kreeg je een aanbieding toegestuurd via een e-mail of sms’je? Klik dan nooit op de link in het bericht.  De kans is groot dat je naar een valse website of webshop wordt geleid.

Meer informatie hieromtrent kan worden gevonden via de website https://www.safeonweb.be/nl/actueel/op-zoek-naar-mondmaskers-pas-op-voor-valse-webshops

 

 

corona - communicatie patiënt

Communicatie met de gehospitaliseerde patiënten
Breng je partner, familielid of vriend(in) een virtueel bezoekje via facetime, whatsapp, skype,… Je kan natuurlijk ook een brief schrijven en deze afgeven aan het onthaal. Vermeld dan wel duidelijk naam, geboortedatum en (indien gekend) het kamernummer.

We stellen op beide campussen tablets ter beschikking, zodat onze patiënten hun familie kunnen zien voor een praatje. De psychologen en ergotherapeuten zullen hen hierbij ondersteunen.

 

 

Een present voor de patiënt
Meeza, uitbater van de cafetaria op campus Bornem, zorgt ervoor dat je een attentie kan laten bezorgen bij patiënten op campus Bornem. Zij hebben hiervoor een webshop gecreëerd: https://www.meeza.be/giftshop. Bestel via de giftshop en Meeza levert het veilig tot op de kamer van de patiënt.

 

 

corona - psychosociale ondersteuning

 

We zorgen voor psychologische ondersteuning voor onze opgenomen patiënten
Het bezoekverbod is voor onze patiënten geen gemakkelijke situatie… We beseffen dat een luisterend oor zeer belangrijk is, zeker voor patiënten die langere tijd gehospitaliseerd zijn en moeilijk contact kunnen maken met hun naasten. Zij bevinden zich immers in een niet-alledaagse en onzekere situatie en kunnen wat extra ondersteuning gebruiken.

We voorzien daarom psychosociale ondersteuning voor deze patiënten. Onze psychologen gaan dagelijks rond op de afdelingen en brengen een bezoekje aan patiënten die dit wensen.

Je kan onze psychologen elke dag telefonisch contacteren tussen 10:00u en 12:00u. Doe dit wél enkel voor dringende zaken, zodat zij hun tijd gebruiken om jouw naaste de nodige aandacht te geven.

 • campus Rumst: 03 880 99 01
 • campus Bornem: 03 890 17 97

 

 

steun onze helden

 

Zo kan je ons helpen!
We blijven nog steeds volop op zoek naar stoffen maskers, beschermschorten, maskers, handschoenen en alcoholgel.
Meer info via: www.azrivierenland.be/corona-schenkingen. Onze oprechte dank aan iedereen die ons steunt in deze uitzonderlijke tijden!

 

 

patient journey app

Onze patient journey app geeft voortaan ook informatie over COVID-19
Ken jij onze app AZ Rivierenland al? We gebruiken deze app normaal om patiënten die bepaalde orthopedische ingrepen laten uitvoeren op de juiste momenten de nodige informatie te geven.
We hebben nu aan onze app een extra zorgtraject toegevoegd met nuttige informatie over COVID-19 en de organisatie in ons ziekenhuis tijdens de pandemie. Het fijne is dat je naast informatie ook een ‘corona sneltest’ kan doen en zo je symptomen een week lang kan monitoren.
Download de app "AZ Rivierenland" via de App Store of Google play.

 

 

corona - voorwerpen

 

Kan ik besmet worden met het COVID-19-virus door een voorwerp, oppervlakte of verpakking aan te raken?
Wie virusdruppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus.

Het virus overleeft in ideale omstandigheden gemiddeld zo’n drie uur op gladde oppervlakken en materialen (zoals deurklinken, leuningen, tafels…). Op absorberend materiaal (zoals karton, papier, textiel…) kan het virus niet goed overleven.

Het is dus belangrijk om regelmatig en grondig de handen te wassen na contact met oppervlakken en verpakkingen die door veel mensen worden aangeraakt.

 

 

corona - welke geneesmiddelen

 

Welke geneesmiddelen werken tegen Covid-19?
De wetenschappelijke kennis over de mogelijke behandelingen voor het virus evolueert iedere dag. Sciensano past regelmatig haar richtlijnen aan voor de behandeling van patiënten in het ziekenhuis. Op dit moment ligt de focus op antimalaria en antivirale middelen.

Opgelet: enkel de patiënten die die ernstig ziek zijn en zijn opgenomen in het ziekenhuis, kunnen behandeld worden met deze geneesmiddelen. Er is een strikte medische opvolging nodig aangezien er nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit tegen het COVID-19. Bovendien zijn er ook risico’s aan verbonden. Deze geneesmiddelen mogen dus niet gebruikt worden door patiënten met milde symptomen of als preventieve middelen.

Voor de patiënten die niet opgenomen zijn in het ziekenhuis blijf paracetamol de beste keuze tegen koorts en pijn.

Meer info op: https://bit.ly/2JrsIHl 
Bron: FOD Volksgezondheid

 

 

corona - anderstalige informatie

 

Informatie rond COVID-19 voor anderstaligen
Er wordt heel wat informatie gepubliceerd over het coronavirus, maar vooral in het Nederlands. Het is belangrijk dat ook inwoners die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, goed geïnformeerd zijn. Het Agentschap Integratie en Inburgering van de Vlaamse overheid werkte mee aan de vertaling van de poster om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Die is nu in meer dan 10 talen beschikbaar, waaronder het Arabisch, Turks, Pools, Bulgaars, Roemeens en Russisch. Ook antwoorden op een aantal belangrijke basisvragen werden vertaald.

Informatie over COVID-19 voor doven en slechthorenden vind je via deze link.

Ken je mensen die anderstalig zijn, stuur hen deze link door. Of print de poster en fiche af en steek het bij hen in de bus. Zo help je hen, maar ook jezelf om het virus niet verder te verspreiden!

https://www.integratie-inburgering.be/corona-meertalige-info

 

 

corona - fake news

 

COVID-19: wat is waar? Wat is niet waar?
Het nieuws rond het coronavirus vliegt je dagelijks om de oren. Kan je het virus een halt toeroepen door extra water te drinken? Is zeep nu beter of slechter dan alcoholgel? En wat met medicatie zoals Ibuprofen?

Pittige krantenkoppen of berichten via sociale media lokken lezers, gaan 'viraal' en wekken de nodige commotie op.
Maar onnauwkeurige of verkeerde gezondheidsinformatie kan verstrekkende gevolgen hebben. Kan jij nog onderscheiden wat 'fake news' is en wat niet?

Gezondheid en wetenschap is daarom gestart met een 'fact check corona', die ze dagelijks diverse malen zullen updaten. Surf hiervoor naar: https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media.

 

 

corona - bescherm jezelf

 

Hoe bescherm ik mezelf zo veel als mogelijk tegen besmetting?

 • Was je handen regelmatig en grondig met zeep. Reken zo'n 40 tot 60 seconden per wasbeurt.
 • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze onmiddellijk weg in een afsluitbare vuilbak.
 • Blijf thuis als je je ziek voelt.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
 • Vermijd handen geven.
 • Vermijd nauw contact met personen.

Klik hier voor de poster.

 

 

corona - besmet persoon

 

Wat als je koorts of ademhalingsproblemen hebt of kwam in contact met een mogelijk besmette persoon?
Neem EERST telefonisch contact op met je huisarts: deze zal je verder begeleiden. Blijf thuis om mogelijke verdere besmetting te beperken. Vertoon je ernstige symptomen, meld je dan aan op de dienst spoedgevallen en vermeld onmiddellijk dat je in het buitenland verbleef/in contact kwam met een mogelijk besmette patiënt.

 

 

corona - informatie

 

Maak je je ongerust of wens je meer informatie?
Surf naar www.info-coronavirus.be of bel naar 0800 14 689 voor algemene informatie vanuit de overheid.

Surf naar www.azrivierenland.be/coronavirus. Je vindt hier alle nodige informatie over de organisatie van ons ziekenhuis. Deze pagina krijgt dagelijks een update.

Kom zeker NIET naar het ziekenhuis, maar neem TELEFONISCH contact op:

 • campus Rumst: 03 880 90 11
 • campus Bornem/Willebroek: 03 890 16 11

 

 

 

 

 

 

Prikplaats (labo) tijdelijk enkel op afspraak
Je kan momenteel enkel nog op afspraak een bloedafname laten uitvoeren. Zo kunnen we het aantal patiënten op het labo beperken en een veilige afstand creëren in de wachtzaal.

Bel voor een afspraak naar het labo:

 • campus Rumst: 03 880 91 30
 • campus Bornem: 03 890 16 30
 • campus Willebroek / prik aan huis: 03 860 32 85

 

Dringend medische zorg nodig? Dat kan veilig!
Onze zorgverlening is opgesplitst in COVID- en niet-COVID-afdelingen om patiënten met een COVID-besmetting en andere patiënten uit elkaar te houden. Wie dringend medische zorg nodig heeft, kan dus gewoon naar het ziekenhuis zonder risico op besmetting.

 

 

kiss&ride Bornem

 

Nieuwe in- en uitgang campus Bornem
Vanaf vandaag is campus Bornem enkel toegankelijk via de ingang aan de Kasteelstraat en kan je het ziekenhuis enkel verlaten via de binnentuin.

We begrijpen dat dit voor sommige mensen wat lastig is om een stukje verder te stappen dan gebruikelijk, maar enkel op deze manier kunnen we maximaal garanderen dat elke patiënt veilig ons ziekenhuis kan betreden en verlaten.

Ben je echt moeilijk te been, dan kan je je laten afzetten op de Kiss&Ride-zone vlak voor de ingang van de Kasteelstraat.

 

 

corona - willebroek

 

Campus Willebroek opnieuw geopend voor consultaties
Onze campus in Willebroek is vanaf 4 mei opnieuw geopend voor consultaties.
Vanaf 11 mei vinden op deze campus ook opnieuw onderzoeken op de afdeling medische beeldvorming plaats.

 

 

contactopsporing

Contactopsporing via de overheid
Vanaf maandag 11 mei start de Vlaamse overheid met telefonische contactopsporing. Op die manier wil de overheid in kaart brengen wie er mogelijk besmet is met het coronavirus.
Ben je positief getest, dan krijg je telefoon met de vraag met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Of je krijgt de melding dat je in contact kwam met een besmette persoon, zonder dat wordt aangegeven wie precies. Ben je in nauw contact bent geweest met een besmette persoon (langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter of in een gesloten omgeving), dan krijg je richtlijnen die je moet opvolgen. De high risk (vb. gezinsleden) zullen 14 dagen in quarantaine geplaatst worden; de low risk mogen buiten, maar moeten social distance houden gedurende 2 weken.
De coronaopsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde nummer: 02 214 19 19. Als je dus opgebeld wordt door dat nummer, dan mag je er zeker van zijn dat het om officiële speurders gaat. Je kan ook SMS-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811. Bewaar beide nummers nu al in je telefoon onder de naam 'coronaopsporing'. Dan herken je het nummer meteen wanneer je opgebeld zou worden.
Let op voor fraudeurs! Herken je het telefoonnummer niet of krijg je vreemde vragen (bankgegevens, tijdstippen waarop je wel of niet thuis bent), hang dan gewoon op.

 

 

Ik heb medicatie nodig die enkel door de ziekenhuisapotheek kan worden afgeleverd
De ziekenhuisapotheek blijft open voor de ambulante aflevering van geneesmiddelen die enkel door een ziekenhuisapotheek kunnen worden afgeleverd. Na jouw aanmelding aan het onthaal van het ziekenhuis blijft de medicatie ook nu door de ziekenhuisapotheek worden afgeleverd.
Heb je vragen? Contacteer de dienst apotheek telefonisch via 03 880 90 31 (campus Rumst) of 03 890 16 43 (campus Bornem).

Openingsuren:
maandag tot en met vrijdag: 08:00u tot 17:30u
zaterdag: - campus Rumst: 10:00u tot 13:00u
                - campus Bornem: 09:00u tot 12:00u