Maatregelen m.b.t. het coronavirus

update: 24/11/2022

 

Beste patiënt,
Beste bezoeker,

We geven op deze pagina de meest recente informatie en maatregelen mee om jezelf en onze patiënten maximaal te beschermen tegen een mogelijke COVID-19-besmetting.
De afspraken op deze pagina vervangen de op de website courante richtlijnen rond bezoekregeling, consultaties en opnames.

 

Een opname of consultatie in het ziekenhuis?
Ziekenhuizen zijn veilige plekken om medische zorg te geven. In het ziekenhuis zijn heel wat aanpassingen gedaan om jou op een veilige manier te ontvangen en de nodige zorg te geven. We vragen jou om deze richtlijnen heel correct op te volgen, om zowel jezelf, andere patiënten en onze medewerkers te beschermen.
Heb je koorts, ademhalingsproblemen daags voor de consultatie of werd je recent COVID-positief getest? Neem dan contact op met het ziekenhuis via 03 880 90 11.

 

Een mondneusmasker voor elke patiënt, begeleider en bezoeker - overal binnen de ziekenhuismuren
Er wordt aan het onthaal geen chirurgisch mondmasker meer uitgedeeld. Wij geven de voorkeur aan een chirurgisch mondmasker, maar als je een stoffen mondmasker draagt, word je niet verplicht aan het onthaal een chirurgisch masker te kopen. Ook kinderen vanaf 6 jaar dienen nog steeds een mondmasker te dragen omwille van de kwetsbaarheid van een ziekenhuis.
Zorg ervoor dat neus én mond overal en altijd bedekt zijn: in de gangen, in de wachtzaal en in de consultatieruimte. Zo bescherm je jezelf, andere patiënten en onze medewerkers!

 

Een consultatie of (dag)opname?
Er wordt 1 begeleider toegestaan op de raadpleging, spoedgevallen en het dagziekenhuis.
De begeleider mag niet ziek zijn en draagt ook een mondmasker.

 

Ik wil op bezoek komen in het ziekenhuis. Mag dat? REGELING VANAF 28/11/2022

bezoekregeling 28/11


Specifieke richtlijnen voor bezoek op materniteit: klik hier.

 

Kinderen op bezoek in het ziekenhuis?
Kinderen worden toegelaten (niet bij COVID-patiënten), maar moeten vanaf 6 jaar nog steeds een mondmasker dragen omwille van de kwetsbare omgeving van een ziekenhuis
Beperk het bezoek van kinderen zo veel mogelijk. We begrijpen dat sommige patiënten ook graag eens een bezoekje krijgen van hun (klein)kinderen, maar een telefoontje of facetime kan ook al wonderen doen! 

 

Screening voor opgenomen patiënten
Word je opgenomen in het dagziekenhuis of op een gewone verpleegafdeling en heb je geen COVID-symptomen, dan is een PCR-test niet meer nodig. Ben je ziek of verkouden? Neem dan vóór jouw opnamen contact op met jouw behandelend arts.

 

Triageposten
Je kan bij COVID-19-symptomen of als reiziger bij terugkeer uit een risicogebied een snelle antigeentest laten uitvoeren in een apotheek. De tests zijn gratis. 
 

Waar kan ik me laten testen op COVID-19?
Je kan terecht voor een COVID-test op volgende locaties:

 

Meer info vind je op de website van de huisartsenkring Schelde-Rupel.

De resultaten van je COVID-test kan je bekomen bij je huisarts of bekijken

 

Ik wil een familielid wat spullen brengen of vuile was ophalen. Kan dat?
Deze service is sinds 1 mei 2022 gesloten, aangezien elke patiënt (ook een COVID-positieve patiënt) bezoek mag krijgen. Wil je op bezoek bij een COVID-positieve patiënt, lees dan de bezoekregeling die je op de pagina terugvindt.

 

Prikplaats (labo) tijdelijk enkel op afspraak
Je kan enkel nog op afspraak een bloedafname laten uitvoeren. Zo kunnen we het aantal patiënten op het labo beperken en een veilige afstand creëren in de wachtzaal. Bel voor een afspraak naar het labo:

  • campus Rumst: 03 880 91 30
  • campus Bornem: 03 890 16 30
  • campus Willebroek / prik aan huis: 03 860 32 85

Je kan online een afspraak boeken!

 

Laat je vaccineren!
Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Het is dus heel belangrijk om je te laten inenten! Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken. De vaccinatie is gratis.
Wil je hiervoor meer lezen, surf dan naar www.laatjevaccineren.be/covid-19. Deze website krijgt regelmatig een update. Ook de website van het FAGG bevat nuttige informatie.

 

Vaccinatie medewerkers AZ Rivierenland
Op de dag van vandaag hebben maar liefst 98% van onze medewerkers zich laten inenten tegen COVID-19. En daar zijn we enorm fier en dankbaar voor: zo kunnen we jou en jouw familie immers veilige zorg in AZ Rivierenland garanderen.
Op www.zorgkwaliteit.be kan je de vaccinatiegraad van zo’n 550 zorgvoorzieningen terug vinden, in alle transparantie én met respect voor de privacy.

 

Maak je je ongerust of wens je meer informatie?
Surf naar www.info-coronavirus.be of bel naar 0800 14 689 voor algemene informatie vanuit de overheid.
Surf naar www.azrivierenland.be/coronavirus. Je vindt hier alle nodige informatie over de organisatie van ons ziekenhuis.