Week van de valpreventie 2022

 

 

Tijdens de Week van de Valpreventie van 25 april tot 1 mei 2022 besteden we éxtra aandacht aan valpreventie.
Op maandag, woensdag en donderdag staan onze ergotherapeuten op de markt in Bornem, Willbroek en Boom. Zij geven met veel plezier informatie over de risicofactoren en tips om jouw woonomgeving veiliger te maken en welke hulpmiddelen je al een heel eind op weg kunnen helpen.  Kom zeker eens langs ons standje op de markt!

 

maandag 25 april: laat een actieve start je welgevallen
Lichaamsbeweging is de beste remedie om vallen te voorkomen. Een val wordt vaak veroorzaakt door evenwichtsproblemen of een verminderde spierkracht. Zelfs als je deze problemen niet hebt, is het belangrijk om je algemene fitheid op peil te houden door elke dag te bewegen. Zo daalt het risico om te vallen!

Onze patiënten kunnen deze week de fit-o-meter testen:  een parcours met oefeningen, waarbij zowel fitte ouderen als minder mobiele deelnemers (al zittend) kunnen bewegen.

De allerkleinsten kunnen een tekening inkleuren voor hun grootouders. Deze tekening vind je aan het informatiestandje (campus Bornem) of op de afdeling geriatrie (campus Rumst).

valpreventie 2

 

dinsdag 26 april: in de smaak vallen
Een tekort aan eiwitten, vitamine D en calcium zorgt voor broze botten. Om de spieren en de botten sterk te houden is het daarom belangrijk om voldoende voeding te eten die rijk is aan calcium en vitamine D,.
Denk hierbij aan vis, melkproducten, broccoli, Chinese kool, spinazie, rammenas, radijsjes, abrikoos, appel, dadels, kiwi en pruimen.

Tijdens de week van de valpreventie krijgen onze patiënten tijdens het middagmaal elke dag een nieuw wist-je-datjes met advies van onze diëtisten.

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk! Wil jij jouw voedingspatroon verbeteren? Neem dan contact op met je huisarts of een diëtist.

valpreventie 3

 

 

woensdag 27 april: bevallige woning
De meeste mensen vallen in de woonomgeving. Slechte verlichting, tapijten, verhoogjes, gladde vloeren of rommel zijn de boosdoeners.

Enkele kleine aanpassingen, zoals leuningen, extra verlichting of vloerkabelgoten voor losliggende snoeren kunnen het verschil maken tussen vallen of niet vallen.

Onze ergotherapeuten overlopen steeds met onze patiënten de woonomgeving. Hierbij geven zij tips om de woonomgeving veiliger te maken.

valpreventie 4

 

 

donderdag 28 april: haal je beste zicht boven
Een goed zicht helpt een val voorkomen.
Afwijkingen van het zicht, slecht gebruik en onderhoud van een bril of onvoldoende verlichting in en rond de woning verhogen het valrisico.
Om je zicht te bespreken of te laten evalueren, kan je best jaarlijks langs de oogarts gaan.

valpreventie