Griepvaccin 2020

 

Op dit moment is er nog geen griep in het land. Dit duikt later in het jaar op en meestal is er een piek rond januari en februari. Griep wordt veroorzaakt door een virus: het griep- of influenzavirus. Bij sommige mensen kan deze ziekte ernstige gevolgen hebben. Je kan eraan overlijden. Vaccinatie is de beste manier om je te beschermen tegen griep. Omdat dit jaar ook het coronavirus rondgaat, is griepvaccinatie nog belangrijker.

 

Behoor je tot de doelgroep voor wie een griepprik aanbevolen is?
Dan loop je meer risico om ernstig ziek te worden van de griep én van het coronavirus. Als je de pech hebt en erg ziek wordt van griep en vervolgens COVID-19 krijgt (of andersom), dan kan dit een zware aanslag op je lichaam zijn.

 

Hiernaast lijken de klachten bij griep en COVID-19 veel op elkaar.
Met een griepprik heb je minder kans dat je griep krijgt en dus (eventueel onnodig) getest moet worden. Dit kan helpen om de drukte bij de testcentra te beperken.

 

Denk je dat je besmet bent met het coronavirus?
Neem dan contact op met je huisarts. Het is beter om de griepprik dan later te halen. Als je COVID-19 hebt en thuis in isolatie moet blijven, mag je natuurlijk niet naar de huisarts gaan voor de griepprik. Dat mag pas minimaal 7 dagen na de start van de symptomen én wanneer je al 3 dagen geen klachten meer hebt. Overleg daarna met je huisarts wanneer je de griepprik het best haalt.

 

Heb je geen COVID-19 en heb je milde klachten van een neusverkoudheid of lichte koorts (<38,5°C)?
Dan kan je je griepprik veilig laten zetten. Een vaccinatie vermindert je weerstand niet en is dus niet gevaarlijk op het moment dat je een verkoudheid hebt.

 

Ook nadat je COVID-19 doorgemaakt hebt kan je de griepprik veilig laten zetten.
Ook wanneer je nog niet helemaal hersteld bent. Na de vaccinatie kan je milde klachten krijgen, zoals hoofdpijn en lichte vermoeidheid. Dit gaat in principe na een paar dagen vanzelf over en is niet gevaarlijk. Klachten zoals verkoudheid, hoesten of koorts boven 38,5°C zijn geen bijwerkingen van het vaccin. Vraag dan steeds raad aan je huisarts.

 

Griepvaccinatie is dus veilig én nuttig.
Op het moment dat je klachten hebt die passen bij COVID-19, wordt de griepprik het best uitgesteld omdat je je moet isoleren tot je het resultaat van je coronatest kent. Als je enkel een snotneus hebt en je geen koorts boven 38,5°C hebt, kan je zonder gevaar een vaccin krijgen. Je huisarts kan je hierbij advies geven.

 

Twee weken na de inenting ben je beschermd door het griepvaccin.
Zolang er nog geen grieppiek in het land is, blijft vaccinatie dus zinvol!

 

Wil je meer info?

https://www.laatjevaccineren.be/vaccinatie-tegen-griep

https://www.rivm.nl/veelgestelde-vragen-griepprik-pneumokokkenprik-en-coronavirus-covid-19

 

griepvaccin 2020