Maatregelen coronavirus voor medewerkers AZR

update: 10/01/2023

Beste collega,

Op basis van de cijfers wordt het CCZ momenteel stopgezet. We volgen de evolutie van de cijfers en komen opnieuw samen wanneer nodig. DANK aan iedereen!
We communiceren enkel bij grote wijzigingen of bij samenkomst van het CCZ in evaluatie van de huidige richtlijnen.

 

1. Jouw informatiekanalen

 Overzicht dagelijkse interne communicatie:

Alle richtlijnen, updates, Q&A,..:

Algemene informatie over corona:

 

 

2. Organisatie in AZ Rivierenland

Capaciteit beddenhuis
nota bedcapaciteit COVID (update 09/02/2022: aanpassing fase 1b)
COVID-positieve patiënten worden gehospitaliseerd op de verpleegafdeling van het specialisme waarvoor ze opgenomen worden. Zij worden daar in druppelisolatie verzorgd.

 

Screening vóór opname
Het screeningsbeleid wordt uitgebreid toegelicht in het document  Screeningsbeleid COVID-19 (update 13/04/2022).
De hoeksteen van de screening wordt gevormd door bevraging van de patiënten en het naleven van de richtlijnen. Deze wordt desgevallend aangevuld met afname van een PCR-test volgens het bijgevoegd schema.

 

Piek in China
Momenteel kent de COVID-19-epidemie in China een nieuwe piek.Onze teststrategie binnen AZR blijft behouden:

  • Patiënten worden alleen getest bij symptomen van een COVID-19-besmetting (hoest, kortademigheid, koorts, spierpijn, vermoeidheid, verlies van geur- en smaakzin, verstopte neus, keelpijn, diarree). Patiënten worden eveneens getest op vraag van een revalidatiecentrum of WZC waarnaar patiënt getransfereerd wordt.
    • indien PCR positief: isolatie gedurende 14 dagen.
    • indien PCR positief, maar Ct waarde ≥ 35: nieuwe PCR afnemen na 48u. Indien Ct waarde ≥ 35: stop isolatie.
  • Medewerkers worden niet getest bij mineure respiratoire klachten. Ben je fit genoeg om te komen werken, dan draag je een FFP2-masker en je neemt apart pauze van je collega’s. Ben je te ziek, dan blijf je thuis met een ziekteattest. Indien PCR positief: 7 dagen isolatie.

Sciensano vraagt personen met recent verblijf (terugkeer ≤  1 week geleden) in China en met COVID-19-symptomen steeds te testen. Bij een positief resultaat moet het staal opgestuurd worden voor genotypering. Daarom moet men op het aanvraagformulier voor labo aanduiden: ‘Reizigers die terugkeren uit een rode zone’. Momenteel beschouwt Sciensano alleen China als rode zone.  

 

COVID-testing
Patiënten kunnen terecht voor een COVID-test op volgende locaties:

 

Bezoekregeling

We voorzien aan het onthaal geen aparte service meer voor het ophalen en bezorgen van persoonlijk linnen. Familie die liever niet op bezoek gaat bij een COVID-positief familielid kan proper linnen afgeven op de verpleegafdeling.

 

 

4. Jouw veiligheid, onze zorg

Mondmaskers voor ambulante patiënten, begeleiders en bezoekers
In het ganse ziekenhuis blijft het dragen van een mondmasker verplicht. Ook kinderen vanaf 6 jaar dienen nog steeds een mondmasker op te zetten omwille van de kwetsbare omgeving van een ziekenhuis.
Er wordt aan het onthaal geen chirurgisch mondmasker meer uitgedeeld. Wij geven de voorkeur aan een chirurgisch mondmasker, maar als iemand een stoffen mondmasker op heeft, zal hij niet verplicht worden een chirurgisch masker te kopen.
We vragen wel om goed te blijven controleren of de patiënt, begeleider of bezoeker zijn mondmasker correct draagt over mond én neus.

 

Mondmaskers voor gehospitaliseerde patiënt
Elke patiënt krijgt een chirurgisch masker, dat elke 24 uur wordt gewisseld bij de ochtendzorg. Aan de patiënt wordt gevraagd om dit masker onmiddellijk op te zetten zodra een medewerker de kamer betreedt (arts, verpleegkundige, schoonmaak, …). We voorzien hierop geen uitzonderingen. Ook wanneer er bezoekers de kamer betreden moeten patiënt én bezoeker een masker dragen.

 

Mondmaskers voor personeel
Mondmasker te dragen bij het circuleren in het ziekenhuis op plaatsen waar contact mogelijk is met bezoekers/patiënten en contacten met patiënten.
Mondmasker niet meer verplicht en respecteren van 1.5m afstand niet meer noodzakelijk wanneer men zich onder collega's bevindt b.v. tijdens vergaderingen, in de verpleegpost, in de keuken, op werkplekken,…
LET WEL: bij patiëntencontact moet het masker wel te allen tijde gedragen worden!

 

Filmpjes en procedures
Filmpjes en procedures zijn nog steeds terug te vinden op corona alle info, maar voortaan opgesplitst:

Aanvraagformulieren labo:

Wegens de gewijzigde teststrategie worden testen bij asymptomatische hoogrisicocontacten door de overheid niet meer terugbetaald.

 

Arbeidskledij
Bij contact met een gekende COVID-patiënt moeten de nodige beschermingsmiddelen gedragen worden, m.n. een isolatieschort, handhoenen, een FFP2-masker en een faceshield of spatbril: cfr. druppel + isolatiekaart.

 

 

4. Werken in tijden van COVID-19 (personeelszaken)

COVID-vaccinatie
Maar liefst 98% van onze medewerkers hebben zich laten inenten tegen COVID-19. Wij danken jullie voor jullie verantwoordelijkheid: alleen zo kunnen wij onze patiënten veilige zorg garanderen!
Er kunnen géén primo vaccinaties meer gegeven worden binnen het ziekenhuis aangezien alle vaccins die we ontvingen vervallen. Indien je overtuigd bent om je vooralsnog te laten vaccineren dan moet dit via het vaccinatiecentrum in je buurt verlopen.
Moet je je verplicht laten vaccineren voor COVID (behoud visum) en ben je nog niet gevaccineerd? Aan de hand van de info die we kregen vanuit de overheid moet je je vaccinatiereeks nu starten om tegen 01/07 volledig gevaccineerd te zijn (1ste vaccin, 2de vaccin, boostervaccinatie). We houden jou verder op de hoogte zodra wij meer informatie ontvangen.

 

Vaccinatieattest nodig?
Je kan jouw vaccinatieattest zelf downloaden via https://www.myhealthviewer.be/#/login.

 

Wat te doen na contact met een bevestigde COVID-positieve persoon?
Het screeningsbeleid wordt uitgebreid toegelicht in het document Screeningsbeleid COVID-19 (update 13/04/2022).
Vertoon je geen symptomen na een hoogrisicocontact, dan laat je je niet testen, maar volg je wel de preventieve maatregelen en draag je een FFP2-masker tot 7 dagen na het hoogrisicocontact.
Enkel bij symptomen laat je je screenen op dag 1 en mag je intussen jouw activiteit in het ziekenhuis verderzetten.

Medewerkers die ziek op het werk worden/komen, kunnen zich laten testen in het ziekenhuis:

  • zorgverleners op de eigen afdeling
  • niet-zorgverleners op G1 (campus Rumst) of G2 (campus Bornem)

Word je bij symptomen getest in het ziekenhuis, dan vind je jouw resultaat al na enkele uren terug op Cozo. Je wordt enkel nog telefonisch gecontacteerd door het ziekenhuis indien jouw resultaat positief is.
Ben je positief getest dan ga je in quarantaine gedurende 7 dagen (te tellen vanaf de dag van de positieve test). Je kan op dag 8 opnieuw het werk hervatten als je 3 dagen symptoomvrij bent en je draagt nog 3 dagen (dus tot en met dag 10) een FFP2-masker binnen de ziekenhuismuren.  
De FFP2-maskers kunnen worden opgehaald op de verpleegafdelingen. Voor campus Willebroek kan je hiervoor terecht aan het onthaal. 
Familieleden/vrienden van de getroffen medewerker moeten via de reguliere wegen hun testen laten afnemen.

 

Quarantaine attest of ziekteattest?
Voor de duur van de COVID-19-crisis een aangepast model van medisch getuigschrift uitgewerkt, het quarantaineattest. Dit getuigschrift is o.a. van toepassing wanneer men geschikt is om te werken, maar men zich niet mag verplaatsen en zich dus niet naar de werkplek kan begeven. Werknemers die gevraagd worden zich in quarantaine te plaatsen, kunnen genieten van doorbetaling van hun loon, voor zover telewerk mogelijk is. Wanneer dat niet mogelijk is krijgt men op basis van dit quarantaineattest een uitkering van tijdelijke werkloosheid. Neem contact op met de personeelsdienst indien je dit wil opnemen in combinatie met een andere vorm van afwezigheid (bv. meeruren).

Heb je ziektesymptomen? Dan ben je ziek, blijf je thuis en breng je een ziekteattest binnen. We herhalen deze belangrijke richtlijn nogmaals, om zo mogelijke besmettingen en uitbraken op jouw afdeling (collega's en/of patiënten) te vermijden!

Om het nog even duidelijk te stellen: een quarantaineattest is geen ziekteattest!

  • Quarantaineattest = attest waarbij het verboden wordt de woning te verlaten.
  • Ziekteattest = je bent ziek en je kan daardoor niet komen werken.

 

Terug aan het werk
Werkhervatting na een vermoedelijke of bevestigde COVID-19 is mogelijk na minimum 7 dagen thuisisolatie of langer tot het verdwijnen van de symptomen én 3 dagen klachtenvrij (geen koorts zónder gebruik van koortswerende medicatie, geen hoest, geen ademhalingsmoeilijkheden…).
De medewerker verwittigt de personeelsdienst bij een positieve test. De medewerker geeft ook de datum door van de positieve test (of suggestieve CT indien van toepassing).

De aangiftes van beroepsziekten voor COVID bij het Federaal agentschap voor beroepsrisico's (Fedris) zullen niet meer automatisch gebeuren. Ben je langer dan 2 weken afwezig door COVID? Laat dit dan weten aan de personeelsdienst, zodat zij een afspraak met de arbeidsarts inplannen. Tijdens deze consultatie zal de arbeidsarts met jou een aanvraag tot erkenning van beroepsziekte invullen.

 

Telewerk
Telewerk wordt toegepast in samenspraak met de leidinggevende. Dit mag ook in halve dagen worden opgenomen. 

 

Vakantiereizen naar het buitenland
Op vakantie naar het buitenland? Via deze link vind je de meest recente info: https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

 

Vergaderingen, bijscholingen, symposia, informatiemomenten, …
Online vergaderingen genieten de voorkeur.
Vindt een vergadering fysiek plaats in 1 van onze vergaderzalen? Volg dan de richtlijnen (update 04/05/2022). Deze hangen ook uit in elke vergaderzaal. Controleer regelmatig de C02-meter voor de luchtkwaliteit.

 

Externe vormingen / vergaderingen?
Externe vormingen zijn toegestaan mits de vorming niet online kan doorgaan en de COVID-regels tijdens de externe vorming worden nageleefd. 

 

Netwerkevents en teambuildings
Netwerkevents en teambuildings mogen worden ingepland, mits het respecteren van de richtlijnen van de eventsector.

 

Kapel / bezinningsruimte
Ook in de kapel dient te allen tijde een mondmasker correct gedragen te worden. Verder zijn hier geen beperkte maatregelen meer voorzien.

 

Externen in het ziekenhuis

  • Studenten, stagiairs, …: alle studenten zijn welkom in ons ziekenhuis. Bedsite coaching is opnieuw toegestaan. Studenten op de COVID-afdeling campus Rumst dragen een groen pakje (oude OK-pakjes), op campus Bornem is dit een wit pakje.
  • Afspraken met externe vertegenwoordigers: vertegenwoordigers of andere externen worden toegelaten na het maken van een afspraak - digitaal overleg geniet de voorkeur.
  • Sollicitatiegesprekken: deze mogen fysiek doorgaan.
  • Ziekenhuiskapster op de afdelingen: de dienstverlening werd opnieuw opgestart.

Heb je hierrond vragen, contacteer dan Linda Gijsbrechts (9142).

 

 

5. Ondersteuning voor onze artsen en personeelsleden

Omgaan met stress ten tijde van COVID-19
De psychologen, vertrouwenspersonen, pastorale medewerkers en andere contactpersonen binnen het Covid Support Team zijn er om alle medewerkers, artsen en teams, geheel vertrouwelijk, een figuurlijke schouder of een ondersteunde babbel te bieden.

  • campus Rumst: 9903 of cst.rumst@azr.be

  • campus Bornem: 5935 of cst@azr.be

Intern weet het CST wie welke taak opneemt en zullen we dit zo goed mogelijk proberen te doen. Je krijgt antwoord van diegene die de vraag/taak verder zal opnemen. Dit maakt het gemakkelijker voor de verpleegkundigen, die niet goed weten aan wie ze welke vraag moeten stellen en hoe ze die personen kunnen bereiken. Probeer de mail uiteraard zou concreet mogelijk te maken met vermelding van afdeling, kamer, naam patiënt en de vraag.
Voor een gesprek met iemand van buiten de organisatie staat Liantis, onze externe preventiedienst, klaar voor het bieden van de nodige psychosociale ondersteuning: 078 150 200.

 

Personeels(cafetaria)
We volgen de regels van de horeca. Eten in de cafetaria is opnieuw toegelaten zonder maximumcapaciteit per tafel. Verwijder het chirurgisch masker om te eten, maar draag je masker opnieuw zodra je klaar bent.  De extra personeelscafetaria's blijven nog wel behouden. Deze extra cafetaria's zijn enkel te gebruiken tijdens weekdagen, niet op weekend- of feestdagen.

 

 

6. Varia

Beeldmateriaal
We zien regelmatig foto’s van onze medewerkers (al dan niet in full outfit) verschijnen op sociale media. Je mag deze via whatsapp ook steeds bezorgen aan de communicatiedienst via 0460 95 76 46. Respecteer natuurlijk altijd de sociale afstand en de kledingvoorschriften…

 

  

7. Aanspreekpunten bij vragen

Er zijn verschillende werkgroepen opgericht rond bepaalde topics. Je vindt een overzicht van deze werkgroepen en het respectievelijk aanspreekpunt op de intranetpagina corona in het luik Q&A. Stel jouw meer specifieke vragen via hen.

 

Heb je nog bijkomende vragen?
Neem dan contact op met team ziekenhuishygiëne (alle werkdagen tussen 08:00u en 16:00u).

  • campus Rumst: 9905
  • campus Bornem/Willebroek: 1653

Artsen kunnen ook terecht bij:

  • campus Rumst: dr. H. Van der Leede, medisch aanspreekpunt COVID-19 campus Rumst: 03 880 92 36
  • campus Bornem: dr. M. Callaert, hoofdarts: 03 890 59 00
  • UZA: 03 821 20 10

Tijdens het weekend kan je contact opnemen met het verpleegkundig diensthoofd van wacht.

 

Geef deze informatie door aan jouw team!
We vragen de leidinggevenden om de personeelsleden die thuis zijn verder op de hoogte te brengen. Op deze link, die ook van thuis uit raadpleegbaar is, vind je de meest recente informatie: https://www.azrivierenland.be/corona-medewerkers. Je kan deze eenvoudigweg naar jouw eigen medewerkers doorsturen.

 

Wees discreet
We geven onze medewerkers graag een zo helder en transparant mogelijke communicatie. We vragen wel expliciet om zélf geen gevoelige informatie in de wereld te sturen. Zijn er vragen van de pers, omgeving, … neem dan contact op met Sofie Vermeulen, communicatieverantwoordelijke, via 0460 95 76 46. 

 

We blijven de situatie permanent opvolgen op basis van de richtlijnen van de overheid en houden je op de hoogte van wijzigingen.

 

Wij danken je voor jouw begrip en inzet!

We zijn dankbaar voor de inzet en dynamiek van ieder van jullie!
Dank voor jullie enthousiasme en constructieve samenwerking.

 

 

Procedure COVID 19-patiënten Procedure COVID 19-patiënten
Handbook of COVID-19 Prevention and Treatment Handbook of COVID-19 Prevention and Treatment
PPE veiligheid en persoonlijke bescherming COVID-19 PPE veiligheid en persoonlijke bescherming COVID-19
Aan- en uitkleedprocedure COVID 19 Aan- en uitkleedprocedure COVID 19
Aan- en uitkleedprocedure aanvulling (code oranje schorten) - COVID Aan- en uitkleedprocedure aanvulling (code oranje schorten) - COVID
Aan- en uitkleedprocedure aanvulling (code oranje schorten) - TRANSIT Aan- en uitkleedprocedure aanvulling (code oranje schorten) - TRANSIT
Uitkleedprocedure overall Uitkleedprocedure overall
Richtlijnen kinderen betrekken bij afscheid in coronatijd Richtlijnen kinderen betrekken bij afscheid in coronatijd
Covid Support Team Covid Support Team
Afvalmanagement - instructiekaart Afvalmanagement - instructiekaart
Afvalmanagement - procedure Afvalmanagement - procedure
Aanvraagformulier staalafname COVID-19_NRC_form_NL Aanvraagformulier staalafname COVID-19_NRC_form_NL
Richtlijnen bezoek bij patiënt kritiek of eindelevensfase Richtlijnen bezoek bij patiënt kritiek of eindelevensfase
WZC opname bij mogelijk covid-positieve bewoner WZC opname bij mogelijk covid-positieve bewoner
Einde levensfase of overlijden bij COVID-19 Rumst Einde levensfase of overlijden bij COVID-19 Rumst
Einde levensfase of overlijden bij COVID-19 Bornem Einde levensfase of overlijden bij COVID-19 Bornem
Richtlijnen bij endoscopische ingrepen Richtlijnen bij endoscopische ingrepen
Algemene richtlijnen COVID-19 medewerkers Algemene richtlijnen COVID-19 medewerkers
Handleiding serologische testen COZO Handleiding serologische testen COZO
Beschermingsmiddelen operatiekwartier campus Rumst Beschermingsmiddelen operatiekwartier campus Rumst
Beschermingsmiddelen operatiekwartier campus Bornem/Willebroek Beschermingsmiddelen operatiekwartier campus Bornem/Willebroek
Bedcapaciteit COVID-19 Bedcapaciteit COVID-19
Handleiding Medina COVID-test Handleiding Medina COVID-test