Radiotherapie

campus Rumst

Radiotherapie bestrijdt kwaadaardige cellen met ioniserende straling
Radiotherapie is een veelgebruikte methode om kanker te behandelen. Ze wordt ook wel "bestraling" genoemd. Meer dan de helft van alle kankerpatiënten krijgt tijdens het verloop van zijn/haar ziekte bestralingen toegediend, vaak in combinatie met een chirurgische ingreep, chemotherapie en/of hormoontherapie.

De bestraling is erop gericht om kwaadaardige cellen te doden of om lokaal een betere controle te krijgen op het verloop van de ziekte.  Dankzij de technologische vooruitgang kunnen we kankercellen tegenwoordig heel precies bestralen. Dit verhoogt de doeltreffendheid van de radiotherapie en vermindert de bijwerkingen.

 

Bestralingen gaan enkel door op afspraak
Patiënten kunnen op de dienst radiotherapie elke werkdag terecht voor bestralingen, maar enkel op afspraak. De meeste behandelingen met bestraling duren doorgaans 4 tot 6 weken.  Ook kortere behandelingen komen voor.  Nog voor de start van de therapie wordt het aantal bestralingssessies bepaald.  De duurtijd van een bestralingstherapie zegt niets over de ernst van de ziekte.